‘
Kognitiv eller metakognitiv psykolog med overenskomst med sygesikringen
Hver uge får vi henvendelser fra klienter, som har fået en henvisning fra læge til psykolog. De leder derfor efter en psykolog – gerne en kognitiv eller metakognitiv psykolog, som har overenskomst med sygesikringen og ydernummer. Det har vi desværre ikke her i praksissen, men vi vil rigtig gerne vejlede dig i junglen af psykologer.
Hvem kan få en henvisning?
Du kan med en henvisning fra din læge få tilskud til psykologbehandling, hvis du tilhører en af nedenstående grupper/personkredse. Tilskud fås kun hos psykologer med ydernummer:
- røveri-, volds- og voldtægtsofre.
- trafik- og ulykkesofre.
- pårørende til alvorligt psykisk syge personer.
- personer ramt af alvorligt invaliderende sygdom.
- pårørende til personer ramt af en alvorligt invaliderende sygdom.
- pårørende ved dødsfald.
- personer, der har forsøgt at begå selvmord.
- kvinder, der, som følge af misdannelser eller lignende ved barnet, får foretaget provokeret abort efter 12. graviditetsuge.
- personer, der inden det fyldte 18. år har været udsat for incest eller andre seksuelle overgreb.
- personer med let til moderat depression fra 18 år.
- personer med let til moderat angstlidelse, herunder let til moderat OCD mellem 18 og 38 år.
En henvisning giver ret til max. 12 samtaler, dog kan let til moderat depressive og angste opnå op til 2 x 12 samtaler efter henvisning fra egen læge.
Gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 20 år (via sygesikringen):
Unge mellem 18 og 20 år er som en midlertidig forsøgsordning berettiget til gratis psykologhjælp for angst og depression (kat. 10 og 11) i perioden fra 1. juli 2018 til 31. december 2021.
Hvorfor har vi ikke overenskomst med sygesikringen?
Der er kun få ydernumre, og der er derfor kun et fåtal psykologer, der har overenskomst med sygesikringen. Der er svært at få et ydernummer i København, da der er mange om buddet på de få ydernummre som offentliggøres. Sygesikringstaksten for psykologerne er ret lav, hvorfor de fleste psykologer med overenskomst med sygesikringen typisk tilbyder psykologtimer a 45 minutters varighed.
Hvordan finder jeg en psykolog med overenskomst med sygesikringen?
Hvis du googler ”psykolog med ydernummer i København” dukker en række hjemmesider op. Muligvis er det også på denne måde, du er havnet i dette blogindlæg? De fleste af de psykologer der dukker op i dit søgeresultat har dog ikke overenskomst med sygesikringen. Vi anbefaler i stedet følgende hjemmesider:
- psykologeridanmark.dk. Her kan du søge efter psykologer i dit område. Du kan krydse af under tilskud ved lægehenvisning og få en liste over de psykologer i dit område, som har overenskomst med sygesikringen. Her kan du også se psykologernes ventetid, hvis psykologen har noteret dette.
- sakt.dkPå oversigten optages autoriserede psykologer og speciallæger i psykiatri og børne & unge psykiatri med efteruddannelse i kognitiv terapi af 2. eller 3. bølge, svarende til minimum to års terapeutuddannelse. Derudover er terapeutens hovedbeskæftigelse klinisk arbejde. Her står noteret “overenskomst ved sygesikringen” ved de psykologer som har ydernummer.
- Specifikke anbefalinger:
Vi anbefaler psykolog Inge Hvid: http://www.psykologbehandling.comog
Ole Taggaard Nielsen: http://www.actklinikken.dk
Desværre har mange psykologer med overenskomst med sygesikringen lang ventetid. Det kan derfor være værd at undersøge, om du har en forsikring, der kan hjælpe med dækningen af et forløb hos en psykolog uden overenskomst.
Hvis din forsikring dækker et samtaleforløb hos en privatpraktiserende psykolog, kan du få hele eller dele af dit forløb dækket. Vær opmærksom på om du frit kan vælge psykolog eller om du skal vælge en fra forsikringens netværk? Ofte har forsikringsselskaberne et netværk af psykologer de samarbejder med, som tilbyder samtaler til en reduceret pris. Vi har valgt ikke at samarbejde med netværk. Hvis du ønsker at benytte din forsikring hos os, skal du derfor sikre dig, at din forsikring accepterer frit psykologvalg, hos en autoriseret psykolog.
- Privat sundhedsforsikring
Du kan selv have tegnet en sundhedsforsikring eller du kan på din arbejdsplads være omfattet af en sundhedsforsikring, der dækker udgifter i forbindelse med besøg hos en psykolog. Sygeforsikringen “danmark” yder 300 kr i tilskud pr samtale.
- Forsikringsselskaber
Nogle forsikringsselskaber dækker særlige former for kriseterapi.
- Fagforeninger
Nogle fagforeninger dækker helt eller delvist psykologisk behandling af arbejdsbetingede kriser.
Vi håber denne lille guide har gjort dig lidt klogere på, hvordan du kan navigere i psykologjunglen. Du er altid meget velkommen til at ringe til os, hvis du ønsker en uddybende vejledning. Vi har daglig telefontid, hvor du kan snakke med en af psykologerne i praksissen. Du kan finde kontaktoplysninger og information om telefontid her:
https://kognitivterapikbh.dk/kontakt/
Vi ser frem til at høre fra dig.
De bedste hilsener fra Maja og Silje og de øvrige psykologer i KTK