Helbredsangst - kognitiv og metakognitiv terapi

Når angsten for sygdom tager din livskvalitet

Er du bange for at overse signaler fra din krop? Tolker du ofte kroppens signaler som tegn på, at du fejler noget alvorligt?

Tager du dig selv i at zoome ind på kroppen og bruge for meget tid på at holde øje med tegn på sygdomme? Kommer du ofte i tvivl om, hvad kroppen egentlig fortæller dig?

 

Er du i tvivl om du lider af helbredsangst

Bliv klogere på helbredsangst

Er du kommet ind i et mønster, hvor du ofte søger be- eller afkræftelse fra din omverden på, om du mon er syg? Og har du, trods beroligelse fra andre, svært ved at slippe tvivlen? Så lider du muligvis af helbredsangst.

Helbredsangst er relativt almindeligt. Faktisk er så mange som 1-2 % af danskere plaget af lidelsen. Den er typisk kendetegnet ved bekymringer om, om du fejler noget alvorligt. Det kan for eksempel være kræft eller visse neurologiske tilstande, men alle alvorlige sygdomme kan være i centrum for bekymringerne. Nogle har ikke en præcis hypotese for, hvilken sygdom de er ramt af – blot at der er noget helt galt. Andre har hypoteser om flere forskellige lidelser på samme tid.

Lidt nervøsitet for sygdomme er helt naturligt og normalt. Men angst for sygdomme skal ikke begrænse dig, tage din livsglæde fra dig eller forstyrre dig i din hverdag i en grad, så du er plaget af det.

Hvis du ønsker et liv, hvor du ikke er plaget af angsten, og hvis du ønsker nye strategier til at håndtere angsten, er du kommet til det helt rigtige sted.

De fleste med helbredsangst er plaget af angstsymptomer. Naturligt nok vil sygdomstegn trigge en tvivl om, hvad du kan fejle. Hovedpine kan tolkes som tegn på svulst. Træthed kan tolkes som tegn på kræft. Tvivlen tolkes som sandheder – og naturligt nok, vil du komme til at bekymre dig om dem. Hvis du er plaget af helbredsangst, er du også plaget af dine tanker og dine bekymringer. Føles det som en stor risiko, hvis du skulle bekymre dig mindre? Måske kan du slet ikke slippe bekymringerne? Eller måske frygter du, at du overser noget alvorligt, hvis ikke du går rundt og bekymrer dig? Det er en klassisk ond cirkel – som vi fokuserer på i din behandling hos os.

 

Vidste du, at din opmærksomhed på kroppen gør, at du føler dig syg?

Hvis du er bange for at fejle noget alvorligt, er det helt naturligt, at din opmærksomhed ændrer sig.

Når du holder øje med det, der føles forkert, farligt eller anderledes, vil opmærksomheden forstørre det, du retter den imod.

Helt ufarlige symptomer kan derfor forstærkes, blot ved at du retter søgelyset mod dem – og det giver grobund for endnu mere tvivl og angst.

Denne onde cirkel målrettes i din behandling hos os, så du kan finde nye veje.

Symptomer på helbredsangst

Er du i tvivl, om du lider af helbredsangst? Her kan du se en række almindelige tegn på lidelsen:

Vidste du, at dit adfærdsmønster holder liv i angsten?

Når det føles, som om du er alvorligt syg – og du tror på, at du er alvorligt syg – er det også helt naturligt, at dit adfærdsmønster ændrer sig i retning af at skabe tryghed, fjerne tvivl og komme væk fra angsten.

Adfærdsmønstre kan typisk klassificeres som undgåelse eller sikkerhedsstrategier. Måske kan du genkende det fra dig selv? Googler du dine symptomer? Går du hyppigere til lægen? Beder du din omgangskreds om at be- eller afkræfte din tvivl? Måske er du begyndt at undgå at læse nyheder for at undgå at blive trigget? Måske undgår du at tale om, eller høre om alvorlige sygdomme? Måske undgår du at gå til lægen, da du frygter for svaret?

Uanset strategier holder dette handlingsmønster liv i angsten. Det holder dig ikke sikker på den lange bane. Det holder liv i- og forstærker tvivlen, og den vil optræde hyppigere – med fornyet kraft. I behandlingen hos os vil vi målrette dette mønster og tilbyde dig nye veje.

Sådan kan vi hjælpe dig

Alle vores psykologer har stor ekspertise, og vi har hjulpet hundrede af klienter med nye strategier, så de nu lever et liv uden helbredsangst.

Vi tilbyder både kognitiv og metakognitiv terapi for helbredsangst. Begge er fremragende behandlingformer mod netop denne type angstproblematik.

Behandlingen tager udgangspunkt i, hvad der holder angsten i live, og med en varm og støttende psykolog på sidelinjen vil du få en forståelse for, hvad der vedligeholder angsten. Du vil få redskaber til at håndtere tvivlen på nye måder og træne dette i trygge rammer. Og du vil få hjemmeopgaver mellem hver session, så du trygt og gradvist kan leve det liv, du ønsker – uden helbredsangst på sidelinjen

Søger du en god og dygtig psykolog i København?

Det tilbyder vi

Vi er optaget af at give dig en behandling, som passer til dine  behov. Ønsker du en blød og gradvis behandling eller en hurtig og mere intensiv behandling? Vi lytter til dig og tilpasser behandlingen til dine behov.

Her kan du læse mere om både kognitiv og metakognitiv terapi. Du er også velkommen til at kontakte os; vores psykolog Maja vil meget gerne vejlede dig til, hvem af psykologerne og hvilken metode, som passer bedst til netop dig. Uanset hvad kan du være tryg ved, at vi tilbyder behandling i topklasse.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os. Vi vil meget gerne vejlede dig til, hvem af psykologerne og hvilken metode, som passer bedst til netop dig og dine behov og ønsker.