Panikangst
Angsten for angsten
Hvis du er plaget af angstanfald og panikangst kan du nok genkende en eller flere af disse tanker: ”jeg dør!” ”jeg besvimer!” ”jeg mister kontrollen!” ”jeg kan ikke få nok luft!” ”jeg bliver sindssyg!” ”nu kommer angsten!”.
Disse er blandt de mest almindelige panikangsttanker – og fælles for dem alle, er at du oplever at du nu-og-her er truet på livet.
Når angsten rammer
Angstanfald kommer typisk ud af den blå luft – og de kan være frygtelig smertefulde, da dit alarmberedskab sættes i ”maks angst”.
Angsten kan vise sig på flere forskellige måder, men fælles for panikangst, er oplevelsen af at være truet på livet her- og -nu og en umiddelbar trang til at komme væk fra den. Den gode nyhed er, at lige så frygtelig angsten er – lige så god behandling har vi for det.
Angstanfald
Angstanfald er almindelige. Faktisk så mange som 35% af befolkningen oplever et enkeltstående panikangstanfald en gang i løbet af livet.
Det er typisk kendetegnet ved, at angsten slår ned som et lynnedslag i kroppen og sætter alarmberedskabet i fuldt sving.
Der er intet unormalt eller farligt i dette, og et enkeltstående angstanfald er ikke det samme, som at du har fået en angstlidelse.
Angstanfaldets styrke kan dog medføre en frygt for nye anfald og igangsætte en række tiltag for at undgå kommende anfald – og disse strategier kan medvirke til panikangst.
Panikangst med eller uden agorafobi
Hvis du har oplevet angstanfald, kan de mindste (normale) ændringer i kroppen blive trigger for nye angstanfald. Det vil opleves som om angsten kommer ud af den blå luft – og typisk opleves anfaldene ret hyppigt. Fælles for panikangstanfald er jagten efter at forhindre kommende anfald – hvilket typisk medfører, at du bekymrer dig, at du prøver at regne ud, hvornår de kommer, og hvad du kan gøre for at undgå det.
Du holder øje med kroppens signaler og begynder at undgå steder og oplevelser, som du knytter til angsten. Hvis panikangsten fører til større undgåelse – vil lidelsen typisk udvikles til en sværere angsttilstand, som kaldes agorafobi
Er du i tvivl om du lider af panikangst?
Bliv klogere på panikangst
Typiske symptomer på panikangst
- Kraftig hjertebanken
- Svimmelhed
- Brystsmerter
- Vejrtrækningsbesvær
- Uvirkelighedsfornemmelse
- “Gummiben”
- Sløret syn
- Varme- og kuldefornemmelser
- Skælven
De fysiske symptomer tolkes som farlige og kan føre til tanker som:
- “Jeg dør”
- “Jeg besvimer”
- “Jeg mister kontrollen”
- “Jeg kan ikke komme ud”
- “Jeg får ikke nok luft”
- “Jeg kaster op”
- “Jeg bliver sindssyg”
”Det kan da ikke føles så farligt, hvis der ikke er noget riv ruskende galt med mig”
Panikangst er grundlæggende en angst for kropslige fornemmelser. De mindste ændringer i kroppen, som du tidligere ikke har skænket en tanke, kan opleves truende og farlige. Du vil automatisk begynde at tolke kroppens signaler som farlige: ”nu dør jeg”. Heldigvis er angsten helt ufarlig, men når angsten slår ned i dig, vil du automatisk tro, at du er i livsfare her- og- nu.
Sådan kan vi hjælpe dig
Alle vores psykologer har stor ekspertise, og vi har hjulpet tusindvis af klienter med at gribe panikangsten ved roden, så de nu lever et liv uden panikangst.
Vi tilbyder både kognitiv og metakognitiv terapi for panikangst – som er fremragende behandlingformer for netop denne type angstproblematik. Behandlingen tager udgangspunkt i, hvad der holder angsten i live og med en varm og støttende psykolog på sidelinien, vil du få en forståelse for, hvad der vedligeholder angsten.
Du vil få redskaber til at håndtere panikangsten på nye måder og træne på dette i trygge rammer. Du vil få hjemmeopgaver mellem hver session, så du trygt og gradvist kan leve det liv, du ønsker – uden panikangsten som følgesvend.
Det tilbyder vi
Vi er optaget af at give dig en behandling, som passer til dine ønsker og behov. Har du ønsker til en blødere og gradvis behandling eller en hurtig og mere intensiv behandling? Vi lytter til dig og tilpasser behandlingen til dit behov.
Du er velkommen til at kontakte os, og vores psykolog Maja vil meget gerne vejlede dig til, hvem af psykologerne og hvilken metode, som kan passe bedst til netop dig og dine behov og ønsker. Uanset kan du være tryg ved, at vi tilbyder behandling i topklasse. Vi har skrevet en pjece for angstforeningen om panikangst, som du kan finde her: