Behandling af helbredsangst med metakognitiv terapi

”Det kan ikke føles så farligt, hvis der ikke er noget galt!”

Ovenstående udsagn er sigende for helbredsangst. Når frygten for sygdomme overtager hverdagen, kan det være svært at skelne almindelige kropslige symptomer fra alvorlige sygdomstegn.

Helbredsangst og behandling.

Oplever du en nagende tvivl om, at du fejler noget alvorligt? Er du bange for, at ondt i maven eller hovedet er tegn på kræft? Er du bange for, at din sitren i kroppen er tegn på, en neurologisk sygdom? Er du begyndt at holde mere øje med kroppens signaler? Googler du dine symptomer på jagt efter svar?

Oplever du, at tvivlen om sygdomme er hæmmende i din hverdag? Så lider du muligvis af helbredsangst – angst for sygdomme.

Vidste du, at når du holder øje med kropslige symptomer, så forstærkes de?

Angstsymptomer kan komme til udtryk på mange måder. Svimmelhed, uvirkelighedsfornemmelse, hjertebanken, rysteture, svedeture og vejrtrækningsbesvær er almindelige angstsymptomer. Angstsymptomerne kan også være mere diffuse – og de kommer ofte i forklædningen af de sygdomssymptomer, du frygter. Det er temmelig forstyrrende, når man er plaget af angst for sygdomme. Når kropslige fornemmelser bliver kilde til angst – er det almindeligt, at vi begynder at overvåge dem – det siger sig selv. Problemet med strategien er dog, at vores opmærksomhed forstørrer det, vi retter den mod. Fokus rettes mod kroppen og kroppen kvitterer med kraftigere signaler. 

Et eksempel som illustrerer denne effekt er, når der er roskildesyge i din omgangskreds. Tanken om roskildesyge medfører en monitorering af tarmene, følelsen af kvalme tiltager, og dit intense fokus på dette forstærker ubehaget. Også når der ingen roskildesyge er. Samme effekt er gældende for helbredsangst. Dit fokus skifter og dine kropsfornemmelser øges – også selv om formålet er et andet.

Når bekymringer for alvorlige sygdomme bliver hæmmende

Tanker om sygdomme er helt normale, og faktisk tvivler alle mennesker på, om de fejler noget alvorligt fra tid til anden. Hvis du er plaget af helbredsangst er du plaget af dine bekymringer. Når du begynder at tvivle på, om du er syg, og du bekymrer dig om det, forstærkes tvivlen og dine sygdoms/angstsymptomer. Typiske bekymringer, når du er plaget af helbredsangst, kan være: hvad nu hvis jeg overser noget vigtigt? Hvad hvis min læge tager fejl? Hvordan skal børnene klare sig uden mig? Hvad hvis behandlingen, de kan tilbyde mig, ikke kan hjælpe mig? Bekymringen er en unuanceret proces, som fokuserer på den ene og den anden side af værst tænkelige scenarier.

Jo mere vi bekymrer os om sygdomme – jo mere vil symptomerne fylde – og jo mere tvivl vil komme. ”det kan da ikke passe, at jeg har så mange symptomer, hvis det ikke er noget alvorligt galt? En klassisk ond cirkel.

Typiske handlingsmønstre er følgende:

 Monitorereren:

Holder du øje med dine symptomer? Holder du øje med kroppens signaler? Holder du øje med beviser for, at du kan være syg i de medier, du besøger? Fokus på trusler kan opleves som en tryghed og en måde ”ikke at overse noget” – problemet med strategien er, at det, du retter din opmærksomhed mod, vokser – og at strategien giver bagslag.  I stedet for at holde dig tryg, minder du dig selv om tvivlen – og dermed holder du fast i den.

 Undvigeren:

Undgår du at opsøge lægen af frygt for, at han bekræfter, at der er noget alvorligt galt? Undgår du at læse avisera af frygt for, at du kan blive trigget af din tvivl? Undgår du at motionere, for ikke at trigge angstsymptomerne eller ikke belaste kroppen unødigt? Listen er ofte ret lang og langt længere end denne korte liste. Måske har du andre punkter på din liste? Undgåelse af angsten hjælper uden tvivl – på den korte bane. Problemet er, at du sidder tilbage med en oplevelse af, at angsten ER farlig. Og undgåelsen blokerer for, at du kan opdage, at du godt kan håndtere tvivlen. Og ikke mindst, undgåelsen kan hindre dig i at leve det liv, du ønsker.

Sikkerhedssøgeren:

Når du er utryg, er det helt almindeligt at forsøge at få vished, tryghed og sikkerhed. Mange med helbredsangst bruger derfor deres nærmeste som en slags ”personlig læge”. Eksempler på dette er sikkerhedsspørgsmål til de nærmeste: ”Tror du, ondt i maven er farligt?” ”Har du også hovedpine fra tid til anden?” Eller at du ringer lægen igen, trods hans forsikring i sidste uge. Måske tager du dig selv i at google symptomer igen, selv om det blot er et par timer siden, du sidst gjorde det?

At søge tryghed, når verden og kroppen føles utryg, er helt normalt. Problemet med strategien er dog, at angsten tager mere plads og frarøver dig muligheden for at opdage, at angsten ikke er farlig, at du godt kan håndtere den på nye måder – og at den passerer igen.

hvordan kan metakognitiv terapi hjælpe dig med at

få skovlen under helbredsangsten:

Tanker er lidt som tog. Du kan ikke kontrollere, at de kommer, eller hvor lang tid, toget er på perronen. Når du er plaget af helbredsangst, er det helt naturligt, at de frygtelige tanker er der (og at du tror på dem), men gad vide om du kan tillade tvivlen uden at forsøge at fjerne den?

Forsøg at afsætte begrænset tid til at gå ind i bekymringerne. Når tankerne dukker op, prøv at vente lidt med at besvare tankerne med analyser, beroligende sætninger, bekymringer og grublerier. Afsæt et tidsrum (fx 20 minutter om aftenen) til dette. Og opdag herigennem, at bekymringerne ikke er ukontrollerbare.

Tankerne fungerer lidt som algoritmer på de sociale medier. Hvis du kan lade være med at klikke dig ind på dem – vil du investere i, at de ikke dukker op hele tiden. Du kan læse mere om bekymringshåndtering her: 

Det kan være svært at opdage dette på egen hånd. Din behandler vil nænsomt guide dig i processen og hjælpe dig med at opdage nye sider ved din tænkning. Der er plads til prøven og fejlen – og vi ved, at det er muligt. Det ser vi dagligt.

Dette er et særdeles vigtigt fokusområde ved helbredsangst.

Hvis du ofte fokuserer på tegn på sygdomme og zoomer ind på disse, er der en god mulighed for, at dit fokuspunkt forstørrer og forstærker angsten.

Tror du, at du kan have tvivlstanker og samtidig styre din opmærksomhed?

Tror du, det ville kunne hjælpe dig, hvis du kunne opdage, at du kan have sygdomstvivl og lade det være?

Det er netop dette, vi målretter i metakognitiv terapi ved helbredsangst, så du kan opdage, at du kan styre din opmærksomhed uafhængig af kropslige fornemmelser og angst. I stedet for at holde øje med hjertebanken, svimmelhed og huden, så forsøg at holde øje mere neutrale dele af dine omgivelser. Ikke for at fjerne lyden af kroppen, men for at lade det være. For mange med helbredsangst vil det dog ikke være nok at opdage, denne onde cirkel og opdage, at man kan lade det være. Mange med helbredsangst vil være bange for at slippe denne overvågning, af frygt for at overse noget vigtigt. Hvis det er tilfældet for dig, vil vi udforske dette med dig og tilbyde dig nye og helt ufarlige alternative måder at forholde dig til kroppen på.

Ved at du behandler tvivlen, angsten og de kropslige fornemmelser som ufarlige, vil du også kunne opdage, at angsten kan regulere sig selv – helt af sig selv. I metakognitiv terapi for helbredsangst viser vi dig hvordan, du kan gøre dette i praksis.

Når du har opdaget, at du både kan kontrollere bekymringerne, styre din opmærksomhed og du tør tage chancen på at udforske nye handlingsmuligheder – vil vi gradvist gå i gang med at hjælpe dig med nye måder at handle på. Dette tager udgangspunkt i hvilke plagsomme ritualer, du er plaget af. Måske vil det indebære at begrænse lægecheck – eller faktisk opsøge lægen, hvis du har undgået dette i lang tid? Herigennem vil du kunne opdage en større handlefrihed og samtidig opdage, at 1) du kan styre dine bekymringer 2) du kan styre hvad du retter din opmærksomhed mod 3) dine følelser regulerer sig selv 4) du kan hygge dig med din aktiviteter til trods for kropslige fornemmelser og ubehag.

I metakognitiv terapi holder din behandler dig i hånden, mens du opsøger frygtede situationer gradvist og med nye strategier. Vi gør dette i dit tempo – og følger op på dine erfaringer med åbenhed og nysgerrighed.

Tanker om sygdomme er blot tanker. Følelser af angst ændrer ikke på dette. Angst er helt normalt og helt ufarligt. Tanker og følelser bliver fodret af, hvordan vi håndterer dem. Hvis du håndterer tanker og følelser om sygdomme som baggrundsstøj og retter fokus mod det, som virkelig betyder noget for dig, vil du kunne opleve, at det glider mere i baggrunden(Jeg ved, det er nemmere sagt end gjort, men det virker). At lade tankerne være og ikke bekymre sig om dem kan opleves som lidt af en risikosport i starten – men efter lidt tid vil du kunne opdage, at det bliver nemmere for dig at skelne ”skidt fra kanel”.

Grundlæggende skal tilliden til kroppen genetableres. Trangen til at eliminere uvished vil være stærk i starten.At læne dig ind i uvisheden uden at forsøge at eliminere den, vil gøre den nemmere at bære. Vi guider dig godt og grundigt i denne proces.

Herigennem kan du opdage, at du kan leve et liv uden helbredsangst. Vi har set det tusindvis af gange før. Og vi ved det virker (for de allerfleste).

Hvis det er svært for dig at begive dig ud på denne rejse uden en hjælpende hånd, står vi klar til at hjælpe dig. Alle vores psykologer er eksperter i helbredsangst, og vi har hjulpet tusindvis til et liv uden angsten.

Søger du en god og dygtig psykolog i København?

Hvorfor skal du vælge metakognitiv terapi hos Psykologerne Dam & Westerheim?

Vi har arbejdet med metakognitiv terapi siden 2014 – og vores chefpsykolog og vejleder for klinikken er supervisor både på den internationale og den danske uddannelse i metakognitiv terapi. Vi er derfor til en hver tid fuldt opdateret på nyeste udvikling i behandlingen, og vi tilbyder metakognitiv terapi af absolut højeste kvalitet. Med dig i centrum. Du finder os naturligvis på MCTs liste over certificerede metakognitive psykologer.

 

Hvis du er i tvivl om, hvilken behandler du skal vælge, eller hvilken metode som vil være den rigtige for dig, så tøv ikke med at kontakte os. Vores psykolog Maja vil meget gerne guide dig videre herfra, så du finder den behandling og den behandlingsmetode, som vil passe bedst til netop dig og din problematik. Vi tilpasser behandlingen til dig, og vi tager altid udgangspunkt i dine ønsker og behov. Vi tror på, at den bedste behandling bygger på et godt samarbejde mellem dig og os.

Kontakt os endelig for mere information.

De bedste hilsener fra alle psykologerne i D&W

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: