Efterfødselsreaktion

Når tiden med baby er præget af svære tanker og følelser

Er du plaget af tristhed og angst i tiden efter fødslen? Er du plaget af tvangstanker om at skade dit barn? Er det svært for dig at være alene med barnet? Føler du dig som verdens dårligste mor eller far? Er det svært for dig at knytte dig til din baby? Har du svært ved at finde roen? Efterfødselsreaktioner kan vise sig på mange forskellige måder, men fælles for efterfødselsreaktioner er, at det kommer i forbindelse med familieøgning, og at du er plaget af fastlåste tanke- og handlingsmønstre, som er svære eller umulige at løsrive dig fra.

efterfødselsreaktion

Er du i tvivl, om du har en efterfødselsreaktion?

Forskellige former for efterfødselsreaktioner

De fleste mødre og fædre oplever følelsesmæssige udsving efter fødslen. At føde et barn er stressende for de fleste, og stressende livsomstændigheder kræver en stor omstillingsparathed. Kroppen er fyldt med hormoner, søvnen bliver forstyrret og alle rutiner, du kender, bliver vendt på hovedet. Kroppen kvitterer med stresshormoner for at hjælpe dig igennem den svære tid, og bivirkningen af dette kan være dårligere søvn, ”tudeturer”, vrede, stresssymptomer, manglende glæde og/eller tilknytning til barnet. For de fleste er disse symptomer forbigående og normale, og de vil passere i løbet af et par dage til et par uger. Dette er normalt.

Efterfødselsdepression rammer så mange som 11-12% af mødre og 7-8 % af fædre i Danmark . En fødselsdepression har de samme symptomer som en depression, men forskellen er, at den kommer i forbindelse med graviditet – eller efter fødsel. Dette komplicerer depressionen, da livsomstændighederne med en baby i hjemmet kan gøre det langt sværere at følge ”gode råd for depression”. En efterfødselsdepression kendetegnes ofte af manglende tilknytning til barnet og skam og skyld knyttet til dette. Mange beskriver en sorg over bristede drømme knyttet til den første tid med barnet. Hvordan fødselsdepressionen kommer til udtryk er forskelligt fra person til person, men fællesnævneren er frygten for, at tilknytningen ikke kan etableres til barnet, eller at depressionen ikke går over. Det gør det. En ubehandlet efterfødselsdepression går over af sig selv over tid, men kan også behandles effektivt med målrettet kognitiv eller metakognitiv terapi.

Efterfødselsangst er langt mindre kendt end efterfødselsdepression, selv om forekomsten er lige så høj. Ca 10 % af gravide og nybagte mødre lever op til kriterier for angstlidelser, og til sammenligning har ca 4 % af befolkningen en angstlidelse, ifølge WHO. Efterfødselsangst kommer til udtryk som andre typer af angst, men typisk kompliceres tilstanden af stressbelastningen ved familieforøgelse, afbrudt søvnmønster samt skam, skyld og sorg over, at man ikke nyder eller mestrer opgaven, som man ”burde”.

En overdreven bekymringstendens, som er det, der kendetegner alle typer af angst, hæfter sig ofte på den nye rolle som mor/far og i relation til barnet. Almindelige bekymringer ved efterfødselsangst kan være: ”hvad nu hvis jeg ikke kan passe mit barn?” ”hvad hvis jeg får angst, når jeg er alene med barnet?” ”hvad nu hvis jeg bliver vækket om natten og ikke kan sove igen?” eller ”hvad hvis barnet tager skade af min tilstand?”. Efterfødselsangst er svært lidelsesfuldt, men tilstanden kan behandles effektivt med kognitiv og metakognitiv terapi.

Efterfødsels-OCD er en langt mere ukendt og underbelyst form for efterfødselsreaktion end efterfødselsdepression. Studier viser, at OCD forekommer hyppigere ved graviditet og efter fødsel, end blandt den øvrige befolkning, samt at tvangstankerne typisk kredser om babyen under graviditet og efter fødsel, selv om alle typer af tvangstanker kan være til stede. Tvangstanker efter fødsel kredser ofte omkring barnet og handler ofte om at skade barnet, at forgribe sig på barnet eller om at komme til at smitte eller forgifte barnet. Sådanne tanker er helt almindelige og helt ufarlige, men når de kommer med en kraftig angstreaktion, kan det opleves svært eller umuligt at lade tankerne være – også selv om den OCD-ramte ofte ved, at tankerne ikke har noget på sig. Efterfødsels-OCD behandles effektivt med kognitiv og metakognitiv terapi.

Psykologisk behandling tilpasset livet som nybagt mor og far

Det kan være svært at finde tid og overskud til et behandlingsforløb, når man har en baby. Vi gør derfor vores yderste for at tilpasse behandlingen til dine ønsker og behov. Vi tilbyder videoløsning, hvis du ikke har overskud til at komme til klinikken, hjemmebesøg, terapi med barnevogn, og din baby er naturligvis også velkommen hos os. Kontakt os for at høre vores erfaringer og hvilke løsninger som kan passe bedst til dig og jer.

Hvorfor skal vi hjælpe dig?

Alle vores psykologer har stor ekspertise inden for behandling af alle typer af efterfødselsreaktioner – tilsammen har vi hjulpet hundredvis af klienter med at slippe fri fra efterfødselsangst, efterfødselsdepression og efterfødsels-OCD. Vi tilbyder både kognitiv og metakognitiv terapi. Behandlingen tager udgangspunkt i, hvad der holder tilstanden i live hos dig, og hvordan du kan slippe fri fra den. Både kognitiv og metakognitiv terapi er fremragende behandlingsformer for efterfødselsreaktioner. Og de allerfleste af vores klienter får det godt igen.

Søger du en god og dygtig psykolog i København?

Kognitiv og metakognitiv terapi målrettet efterfødselsreaktioner

Her kan du læse mere om både kognitiv og metakognitiv terapi. Du får redskaber til at håndtere svære tanker og følelser på nye måder og træne dem i trygge rammer med en varm og støttende psykolog på sidelinjen. Du vil få hjemmeopgaver mellem hver session, så du trygt og gradvist kan leve det liv, du ønsker – uden efterfødslesreaktion. Vi er optaget af at give dig en behandling, som passer til dine ønsker. Har du har brug for en blødere og mere gradvis behandling eller et hurtigt og mere intensivt forløb? Vi tilpasser behandlingen til dine ønsker.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os. Vores psykolog Maja vil gerne vejlede dig til at finde frem til den metoder, som passer bedst til netop dig og dine ønsker. Uanset hvad kan du være tryg ved, at vi tilbyder behandling i topklasse.