Social angst - Kognitiv og metakognitiv terapi

Når angsten i sociale situationer tager din livskvalitet

Er du plaget af angst i sociale situationer? Synes du, at du er kedeligere end andre? Frygter du, at folk skal se, at du er nervøs? Kredser tankerne om, hvad andre tænker om dig? Gennemgår du, hvad du skal sige til folk, før du snakker med dem? Grubler du over det, du har sagt og gjort, efter du har været sammen med dem? Trækker du dig fra situationer, eller er du mere stille og passiv, end du ønsker at være?

Hvis du kan nikke ja til flere af disse spørgsmål, kan du være plaget af social fobi. Det er vi eksperter i at behandle.

Er du i tvivl om du lider af social angst?

Bliv klogere på social angst

Alle er mere eller mindre optagede af, hvad andre synes om dem, og nervøsitet i visse sociale situationer er helt normalt. Men nervøsiteten skal ikke begrænse og forstyrre dig i din hverdag. Hvorvidt angsten eller nervøsiteten er slem nok til, at du skal opsøge behandling for det, afhænger grundlæggende om, om du er plaget af det. Social fobi er ret almindeligt – op imod 350.000 danskere er plaget af det.

Hvis du ønsker et liv uden ubehag i sociale situationer med strategier til at kunne håndtere angsten på nye måder, så er du kommet til det rigtige sted.

Hvis du er plaget af social fobi, er du plaget af katastrofetanker. De starter allerede timer, dage eller uger før den frygtede situation: ”Hvad vil de komme til at tænke om mig?”

Selvkritikken dominerer i den sociale situation og er typisk også til stede, efter at situationen er overstået: ”Åh, nej! Hvorfor sagde jeg det?”

En enkelt social situation kan derfor blive kilde til et stort, forlænget ubehag. Den selvkritiske dialog vil typisk øge ubehaget og gøre de sociale situationer langt mere pinefulde. En klassisk ond cirkel, som vi målretter i behandlingen – hvor vi tilbyder nye veje.

Sandsynligvis forestiller du dig, hvad andre ser, når de kigger på dig. Ser du nervøs ud? Ryster du? Ser du lidt kikset ud? Et indre fokus i sociale situationer er frygteligt forstyrrende for oplevelsen af situationen. Det gør dig mere angst og fører til flere selvkritiske tanker – og et endnu større selvfokus . Nok en klassisk ond cirkel, som vi kan hjælpe dig med at bryde.

Er du begyndt at holde dig tilbage i sociale situationer. Er der enkelte situationer, du ikke opsøger, da du ved, det bliver ubehageligt? Forsøger du at skjule, at du ryster, rødmer eller at stemmen bævrer? Det er helt naturligt at søge efter tryghed, når du er utryg. Problemet er, at det vedligeholder angsten. I behandlingen hos os er vi opmærksomme på, hvor smertefuldt det kan være at ændre adfærd, og vi klæder dig godt på med redskaber og øvelser, så du føler dig klar til at begynde at opsøge situationerne igen – på nye måder.

Almindelige tegn på social angst:

Små tips til at komme af med social angst

Læs om bekymringshåndtering – klik her

Hvorfor skal vi hjælpe dig?

Alle vores psykologer har stor ekspertise, og vi har hjulpet hundredvis af klienter med at håndtere social angst med nye strategier, så de nu lever et liv uden angst. Vi tilbyder både kognitiv terapi og metakognitiv terapi for social angst – som begge er fremragende behandlingsformer for netop denne angstproblematik.

Med en varm og støttende psykolog på sidelinjen vil du få en forståelse for, hvad der vedligeholder angsten, du vil få redskaber til at håndtere tvivlen på nye måder og træne dette i trygge rammer. Du vil få hjemmeopgaver mellem hver session, så du trygt og gradvist kan leve det liv, du ønsker – uden social angst. Vi er optaget af at give dig en behandling, som passer til dine ønsker og behov, hvad enten du ønsker en blødere og gradvis behandling eller et hurtigere og mere intensivt forløb. Vi lytter til dig og tilpasser behandlingen til dit behov.

Søger du en god og dygtig psykolog i København?

Kognitiv og metakognitiv terapi målrettet social angst

Her kan du læse mere om både kognitiv og metakognitiv terapi. Helt kort fortalt vil du igennem kognitiv terapi lære at nuancere den indre kritiske stemme, så du ikke tror på den mere. I metakognitiv terapi vil du lære at ignorere den indre kritiske stemme, så den vil fylde mindre. Begge metoder tager udgangspunkt i, at du skal kunne leve det liv, du ønsker, uden angsten på sidelinjen.

Uanset hvilken af de to metoder du vælger, kan du være sikker på, at du møder en psykolog med stor erfaring, uddannelse og træning i behandling af netop social fobi.

Du er også velkommen til at kontakte os hvis du har yderligere spørgsmål.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os. Vores psykolog Maja vil gerne vejlede dig til at finde frem til den metode, som passer bedst til netop dig og dine ønsker. Uanset hvad kan du være tryg ved, at vi tilbyder behandling i topklasse.