Social angst - Kognitiv og metakognitiv terapi

Når angsten i sociale situationer tager din livskvalitet

Er du plaget af angst i sociale situationer? Synes du, at du er kedeligere end andre? Frygter du at folk skal se, at du er nervøs? Kredser tankerne om, hvad andre tænker om dig? Gennemgår du, hvad du skal sige til folk, før du snakker med dem? Grubler du over det, du har sagt og gjort, efter du har været sammen med dem? Trækker du dig fra situationer eller er du mere stille og passiv, end du ønsker at være?

Hvis du kan genkende dette eller lignende, er du plaget af social fobi. Det er vi eksperter i at behandle.

Er du i tvivl om du lider af social angst?

Bliv klogere på social angst

Socialfobi er ret almindeligt og op mod 350 000 danskere er plaget af det. Alle er mere eller mindre optaget af, hvad andre synes om dem, og nervøsitet i visse sociale situationer er helt normalt. Men nervøsitet i sociale situationer skal ikke begrænse dig og forstyrre dig i din hverdag. Hvorvidt angsten eller nervøsiteten er slem nok til, at du skal opsøge behandling for det, afhænger grundlæggende om, hvorvidt du er plaget af det.

Hvis du ønsker et liv uden ubehag i sociale situationer med strategier til at kunne håndtere angsten på nye måder, så er du kommet til det helt rigtige sted.

Hvis du er plaget af socialfobi, er du plaget af katastrofetanker. Disse starter allerede timer, dage eller uger før den frygtede situation: ”hvad vil de komme til at tænke om mig?” Selvkritikken dominerer i den sociale situation og er typisk også til stede efter, at situationen er overstået: ”Åh, nej! Hvorfor sagde jeg det?” En enkelt social situation kan derfor blive stor kilde til forlænget ubehag. Den selvkritiske selvsnak vil typisk øge ubehaget og gøre de sociale situationer langt mere pinefulde. En klassisk ond cirkel – vi målretter i behandlingen – og vi tilbyder nye veje.

Angsten ændrer, hvad vi retter opmærksomheden imod, og skaber et forstyrrende indre fokus. Sandsynligvis forestiller du dig, hvad andre ser, når de kigger på dig. Ser du nervøs ud? Ryster du? Ser du lidt kikset ud? Et indre fokus i sociale situationer er frygtelig forstyrrende for oplevelsen af situationen. Du har det typisk bedst i sociale situationer, når du glemmer dig selv. Det indre fokus vil gøre dig mere angst – føre til flere selvkritiske tanker – og et endnu større fokus. Nok en klassisk ond cirkel, som vi kan hjælpe dig med at bryde.

Hvis du frygter for ubehag i sociale situationer, er det naturligt, at du prøver at undgå bestemte situationer og vil skjule din nervøsitet for andre mennesker. Er du begyndt at holde dig tilbage i sociale situationer. Er der enkelte situationer, du ikke opsøger, da du ved, det bliver ubehageligt? Er du begyndt at skjule, at du ryster, rødmer eller at stemmen bævrer? Det er helt naturligt at søge efter tryghed, når du er utryg. Problemet med dette er, at det vedligeholder angsten. I behandlingen hos os, ved vi, hvor smertefuldt det kan være at skulle ændre adfærd, og vi klæder dig godt på med redskaber og øvelser i sessionen, så du føler dig klar til at begynde at opsøge situationerne igen – og på nye måder.

Almindelige tegn på social angst kan være:

Små tips til at komme af med social angst

Læs om bekymringshåndtering – klik her

Hvorfor skal vi hjælpe dig?

Alle vores psykologer har stor ekspertise, og vi har hjulpet hundredevis af klienter med at håndtere social angst med nye strategier, så de nu lever et liv uden angst. Vi tilbyder både kognitiv terapi og metakognitiv terapi for social angst – som er fremragende behandlingformer for netop denne type angstproblematik.

Behandlingen tager udgangspunkt i, hvad der holder angsten i live og med en varm og støttende psykolog på sidelinjen, vil du få en forståelse for, hvad der vedligeholder angsten, du vil få redskaber til at håndtere tvivlen på nye måder og træne på dette i trygge rammer. Du vil få hjemmeopgaver mellem hver session, så du trygt og gradvist kan leve det liv, du ønsker – uden social angst. Vi er optaget af at give dig en behandling, som passer til dine ønsker og behov. Har du ønsker til en blødere og gradvis behandling eller en hurtig og mere intensiv behandling? Vi lytter til dig og tilpasser behandlingen til dit behov.

Søger du en god og dygtig psykolog i København?

Kognitiv og metakognitiv terapi målrettet social angst

Her kan du læse mere om både kognitiv og metakognitiv terapi. Helt kort fortalt vil du i kognitiv terapi lære at nuancere den indre kritiske stemme, så du ikke tror på den mere – og i metakognitiv terapi vil du lære at ignorere den indre kritiske stemme, så den vil fylde mindre. Begge metoder tager udgangspunkt i, at du skal kunne leve det liv, du ønsker dig, uden angsten på sidelinjen. Uanset hvilken metode du vælger, kan du være sikker på, at du møder en psykolog med stor erfaring, uddannelse og træning i netop behandling af social fobi med kognitiv og metakognitiv terapi.

Du er også velkommen til at kontakte os, og vores psykolog Maja vil meget gerne vejlede dig til hvem af psykologerne og hvilken metode, som kan passe bedst til netop dig og dine behov og ønsker. Uanset kan du være tryg ved, at vi tilbyder behandling i topklasse.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os, og vores psykolog Maja vil meget gerne vejlede dig til hvem af psykologerne og hvilken metode, som kan passe bedst til netop dig og dine behov og ønsker.