Ufrivillig barnløshed

Kognitiv og metakognitiv terapi

Er du midt i fertilitetsbehandling? Har du oplevet tabet af en graviditet, måske flere gange? Begynder fertilitetsudfordringerne at tære på dit parforhold og din livskvalitet? Føler du skam over, at din krop ikke fungerer som forventet? Er angsten for, om det nogensinde vil lykkes, begyndt at fylde for meget?

Infertilitet og ufrivillig barnløshed bringer en kompleks følelsesmæssig udfordring med sig for de fleste. Psykologisk behandling kan være en stor hjælp til at håndtere uvisheden og de svære tanker og følelser på nye måder. Vores psykologer tilbyder både individuel terapi og parterapi ved fertilitetsudfordringer.

Komplekse følelser ved ufrivillig barnløshed

Ufrivillig barnløshed udløser en bred vifte af psykologiske reaktioner, der manifesterer sig på forskellige måder. Mange oplever depressive, stress- og angstsymptomer som følge af infertilitet.

Samtidig er der en erkendelse af, at stresssymptomer kan påvirke frugtbarheden negativt, hvilket skaber en kompleks dynamik. Dette kan føre til, at normale følelsesmæssige reaktioner opfattes som forbudte og potentielt farlige – hvilket medfører et yderligere pres for mange.

Eksempler på følelsesmæssige udfordringer ved

ufrivillig barnløshed:

At føle, at livet er sat på pause, mens man venter på, at graviditet lykkes, kan være en overvældende og frustrerende oplevelse.

Oplevelsen af at føle sig fremmedgjort fra venner og bekendte, der lykkes med deres babyprojekter, kan skabe følelser af isolation og ensomhed.

At bære på skyldfølelse over tidligere livsførsel kan tilføre en ekstra byrde til den allerede komplekse følelsesmæssige situation.

Misundelse over andres babylykke kan udløse skam og selvbebrejdelse, da disse følelser ofte opfattes som “forbudte”.

Frygten for at forblive barnløs kan være en konstant kilde til angst, som kan være svær eller umulig at abstrahere fra.

Angst for at miste det ønskede barn, enten gennem spontan abort eller andre komplikationer, kan føre til en dyb og konstant bekymring, hvis graviditeten endelig lykkes.

Sorgen over, at livet ikke bliver som drømt, kan udløse en kompleks følelsesmæssig proces, som kan være svær at bære.

Parterapi ved ufrivillig barnløshed.

Fertilitetsbehandlinger, kalenderstyret sex, hormonindsprøjtninger – ufrivillig barnløshed medfører ofte en kompleks og udmattende dimension i et parforhold. At skulle navigere gennem dette sammen kræver en ekstraordinær indsats fra begge parter. Ufrivillig barnløshed sætter pres på parforholdet på flere fronter, hvilket kan skabe en kompleks cocktail af bekymringer, sorg og fortvivlelse. Frustration over forskelle i håndteringen af svære situationer og vanskelige følelser kan føre til en fremmedgørelse fra ens partner. Parterapi tilbyder støtte, hjælper med kommunikation og giver redskaber til at styrke forholdet og genfinde intimiteten.

Psykologisk behandling ved ufrivillig barnløshed

Ufrivillig barnløshed kan markant påvirke livskvaliteten og føre til komplekse følelsesmæssige udfordringer. I mange tilfælde kan det være gavnligt at søge psykologisk behandling for at få støtte i denne svære proces. Vores erfarne psykologer kan støtte dig igennem denne svære tid og hjælpe dig med at håndtere dine følelser på nye og konstruktive måder. Vi hjælper med at finde frem til nye strategier, så du bedre kan håndtere usikkerheden og de komplekse tanker og følelser, der følger med ufrivillig barnløshed.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os, og vores psykolog Maja vil meget gerne vejlede dig til hvem af psykologerne og hvilken metode, som kan passe bedst til netop dig og dine behov og ønsker.