FAQ: Ofte stillede spørgsmål

Psykologerne Dam & Westerheim - Kognitiv & Metakognitiv Terapi

FAQ - Ofte stillede spørgsmål:

Den første samtale er en indledende samtale, hvor du og din psykolog prøver at spore jer ind på, hvad du ønsker hjælp til, og hvordan dit problem kan afhjælpes. Vi kigger lidt tilbage i din historie og finder frem til specifikke situationer i din nuværende situation, hvor dine udfordringer kommer til udtryk. Vi begynder samtidig at danne os et billede af, hvor du gerne vil hen, og hvad der vedligeholder, at du fastholdes i et bestemt tanke- følelses og handlingsmønster. Hvis du har været i behandling tidligere, vil vi typisk også interessere os for, hvad du har været glad for ved dit tidligere behandlingsforløb, og hvad der har været svært og udfordrende. Dette vil vi gøre for at forsøge at tune os ind på, hvordan vi bedst kan møde dig og hjælpe dig. Du behøver ikke at forberede dig til denne samtale. 

Det er helt ok ikke at vide, hvad du gerne vil have ud af en samtale med os. Det er helt ok at ikke vide, hvad problemet er. Vi kan finde ud af dette sammen. Det er ingen præstationsøvelse at gå til psykolog, og mange af de spørgsmål vi stiller, er ment som ”reflektionsspørgsmål”, eller har til formål at øge din bevidsthed om de svære situationer.

Dette er et spørgsmål vi ofte får, men som er meget svært at give et helt generelt svar på. Det afhænger af en række faktorer: 

Hvad ønsker du hjælp til? Hvor lang tid har du været udfordret? Er der en bred vifte af udfordringer? Hvor mange ressourcer har du? Evner du at udstå svære følelser? Hvor svært er det for dig at implementere øvelserne mellem behandlingerne? Hvor hurtigt lærer du, at det du frygter, ikke er farligt? Hvor meget tiltro har du til mig og behandlingen? 

Listen er lang. Alligevel findes der tommelfingelregler: En enkelt fobi tager ca 4-6 behandlinger. Panikangst tager ca 12 samtaler. OCD-forløbet strækkes typisk over 12-22 samtaler.

Vi vil meget gerne prøve at svare dig på dette. Ring ind til os, så kan vi høre lidt om dine udfordringer og besvare det så godt vi kan.

”man kan ikke sætte et plaster på et brækket ben”

I Norge skelner man mellem dybdeterapi og mestringsterapi. Dybdeterapi er typisk psykoanalytisk, psykodynamisk, ISTDP eller lignende behandlingsformer. I disse terapiformer bruger man mere tid på at grave ned i fortidens relationer og erfaringer og binde det op mod de erfaringer, du møder i dag. Mestringsterapi er typisk de kognitive retninger. Hvor vi fokuserer på her og nu og på de udfordringer du møder. 

Vi hjælper dig med nye strategier for, hvordan du kan håndtere det på en mere konstruktiv måde. For at håndtere disse strategier benytter vi diverse ”værktøj” for at håndtere tankerne og følelserne på en ny måde. 

Myten om at kognitiv terapi er overfladebehandling er sejlivet. I kognitiv terapi behandler vi nutiden, men kan også trække tråde tilbage til fortiden, hvis dette er relevant. I metakognitiv terapi forbliver vi her og nu. Opfølgningsstudier af metakognitiv terapi og kognitiv terapi viser gode resultater. Altså, måler man ikke kun på symptomlettelse efter endt behandling, men også år efter afsluttet behandlingsforløb. Plasteret virker, også over tid.

 

Desværre er der meget få psykologer, som har et ydernummer, og som kan tage imod din henvisning, hvis du har en sådan. Antallet af ydernumre er få og dette er en politisk/økonomisk prioritering. Vi vil meget gerne vejlede dig til specifikke psykologer med overenskomst med sygesikringen og vejlede dig til, hvordan du bedst finder frem til en psykolog med overenskomst med sygesikringen. Læs mere om overenskomst med sygesikringen her:

https://kognitivterapikbh.dk/henvisning-fra-laegen-en-lille-guide-til-hvordan-du-kan-finde-frem-til-din-psykolog/

 

 

Kognitiv terapi har eksisteret siden 60erne og er det man vil kalde for 2. bølge af kognitiv terapi. Hvor første bølge primært fokuserede på adfærdsændring, begynder man i 60’erne at interessere sig mere for tankerne- og adfærdsændringen. I kognitiv terapi er man meget interesseret i dit tankeindhold, og hvordan tankernes sandhedsværdi kan udfordres, for bedre at kunne skabe en adfærdsændring. Metakognitiv terapi tilhører det, man kalder for den 3. bølge af kognitiv terapi, sammen med for eksempel acceptance and commitment therapy (ACT), mindfulness og Compassion Focused Therapy (CFT), hvor man i højere grad ser på, hvordan man forholder sig til tankerne, mere end på tankeindholdet.

Groft stillet op, kan man sige, at i kognitiv terapi er problemet, at du tænker, at du ikke er god nok, med fokus på hvordan denne tanke direkte kan udfordres med beviser og modbevises. Samt hvordan du kan få nye erfaringer, hvis du forholder dig anderledes til denne tanke og agerer anderledes. I Metakognitiv terapi er problemet ikke, at du tænker, at du ikke er god nok. Ej heller at du føler, at du ikke er god nok. Problemet er, hvordan du forholder dig til denne tanke, ofte med grublerier, bekymringer og undgåelse. Bekymringerne og grublerierne opleves ofte både nødvendige/nyttige, og samtidig ukontrollerbare/problematiske.

Jeg siger her ”groft stillet op”, da de fleste som arbejder kognitivt i dag er stærkt inspireret af den nyere udvikling indenfor psykologisk forskning, og derfor er særdeles inspireret af de nyere 3. bølge terapiformer.

 

I en kognitiv behandling, vil psykologen typisk interessere sig for indholdet af dine tanker, dine ideer om dig selv, andre mennesker og om verden og udfordre disse. I metakognitiv behandling vil psykologen interessere sig for, hvad du tænker om dine tanker og følelser og udfordre de ideer, du har om din tænkning.

Fx: kognitivt fokus: “jeg dumper min eksamen”

metakognitivt fokus: “jeg kan ikke kontrollere mine bekymringer om, at jeg dumper min eksamen”

I både kognitiv og metakognitiv terapi er psykologen meget interesseret i dit adfærdsmønster, og hvordan dette adfærdsmønster vedligeholder og fastholder dig i den følelsesmæssige tilstand.

Du vil få redskaber til at håndtere dine tanker og følelser i både kognitiv og metakognitiv terapi.

 Du vil få hjemmeopgaver både i KAT og MCT.

 Du opstiller et mål og arbejder henmod dette i både KAT og MCT

 Begge behandlingsformer har vist sig å være svært effektive i behandlingen af angstlidelser og depression samt en række andre lidelser.

 Hvis I er interesseret i et mere uddybende svar om MCT vs KAT, skriv eller ring til os, så vil vi vejlede jer yderligere. Et uddybende og nuanceret blogindlæg bør også snarest være på trapperne.

 Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Det afhænger af en række faktorer. Rent forskningsmæssigt viser KAT fantastiske resultater ved søvnbehandling og panikangst. Og MCT  er særlig effektivt ved generaliseret angst (bekymringsangst).

Læs mere om kognitiv terapi her: https://kognitivterapikbh.dk/kognitiv-terapi/

Læs mere om metakognitiv terapi her: https://kognitivterapikbh.dk/metakognitiv-terapi/

Som en tommelfingelregel vil jeg sige nej. Det er at sætte det lidt på spidsen, men når man stiller dette spørgsmål, er det ofte fordi man befinder sig i en situation, hvor man føler sig fastlåst og ikke ved hvordan man kan løsrive sig fra det. 

Det er dog ikke alt, vi kan behandle – men vi er ret søde til at spørge ind til dine udfordringer, inden vi booker en tid, så vi ved, at det er noget, vi har kompetence til at give os i kast med. Hvis du er det mindste i tvivl, vil vi altid meget gerne tilbyde en uforpligtende snak på telefonen.

Du kan kontakte os her: https://kognitivterapikbh.dk/bestil-tid/

Vi har telefontid hver dag, hvor du kan tale direkte med en af psykologerne i praksissen.

Læs mere om telefontid her:

https://kognitivterapikbh.dk/kontakt/

 

Vi har en klinik fyldt med søde og dygtige psykologer. Men kemi er noget sjovt noget, som man jo aldrig helt kan vide, om man har, inden man mødes. Vores drop-out i klinikken er lav, altså frafaldet efter den første samtale. Hvis den ikke var, ville vi være meget interesseret i at vide hvorfor. Men det hænder det sker, at kemien bare ikke passer. Nogen vil have rigtig svært ved at sætte ord på dette hos sin behandler.

Det kan skyldes en række faktorer, men oftest at klienten ikke ønsker at såre behandleren, eller det opleves som en svær konflikt. Hvis du kan sætte ord på dette med din behandler, vil det være det allerbedste, så kan din psykolog enten prøve at spille på et par af de andre strenge, hun har? Eller hun kan vejlede dig til en anden psykolog – enten i vores lille praksis, eller eksterne psykologer. Ellers er du meget velkommen til at ringe til en af de andre psykologer i praksissen, og prøve at beskrive ”hvad der gik galt”. Så kan psykologen hjælpe dig med at finde en psykolog, som kan være et bedre match. Vi tager det ikke personligt, men det står vores hjerte nært at hjælpe dig, og vi hjælper dig allerbedst, hvis du kan lide din behandler.

 

Det siger klienterne:

"Under mit forløb med min psykolog, har hun hjulpet mig til at indse, at mange af de ting jeg ikke troede jeg kunne ændre eller som jeg troede var en del af min personlighed. Med lige dele omsorg, humor og “skubben på” har jeg altid følt mig tryg og godt tilpas i min psykologs selskab"

Kvinde, 30 år, metakognitiv terapi for social fobi og panikangst

"Jeg har igennem flere år været plaget af OCD og angst. I forbindelse med, at jeg blev mor, blussede OCD'en desværre op for fuld lue. Terapien og de redskaber jeg har fået derigennem har hjulpet mig med at tæmme OCD'en og det betyder, at jeg i dag kan leve et liv med mindre OCD og mere livsglæde og nærvær. Vigtigst af alt kan jeg nyde livet med min datter"

Kvinde, 34 år

"Jeg går altid fra min psykolog med en “aha-oplevelse”, lettere i hovedet og følelsen af at være stærkere og mere rustet til selv at kunne håndtere tanker og situationer, jeg førhen ikke troede var muligt. De værktøjer jeg har fået af min psykolog har været guld værd, og det eneste jeg fortryder er, at jeg ikke startede hos hende noget før"

Kvinde, 30 år, terapi for angst

"Hos Silje bliver jeg altid mødt med enorm empati, nærvær og professionalisme. I trygge rammer med plads til både alvorlighed og humor, oplever jeg at blive støttet og udfordret på allerfineste vis. Det bedste er, at jeg har fået konkrete redskaber, som jeg bruger hver eneste dag og som gør mig i stand til at navigere i det, som er svært"

Kvinde, 30 år, OCD-behandling

"At starte hos Silje har været en af de bedste og vigtigste beslutninger jeg nogensinde har taget. Jeg anbefaler hende til alle jeg kender, for alle burde have en Silje, hvis man har brug for det"

Kvinde 30 år, metakognitiv terapi for angst

"Min psykolog er god til at kombinere professionalitet med varme og omsorg. Hun har været ekstremt lyttende og opmærksom på mine reaktioner og fremskridt i hele forløbet. Dette har bidraget til en følelse af samarbejde og fælles målsætning i behandlingen"

Kvinde 19 år, Behandling for BDD

"Jeg kan varmt anbefale Psykologerne Dam & Westerheim. Jeg har været gennem et forløb, hvor min psykolog har været meget professionel og behagelig. Hele forløbet har været meget trygt, og jeg har værdsat det store fokus på at anvende øvelser og værktøjer i daglidagen. Mit forløb har uden tvivl været en meget positiv oplevelse"

Kvinde, 27 år

"Jeg har været glad for mit forløb hos Psykologerne Dam & Westerheim, hvor jeg har fået hjælp til min angst. Jeg oplevede at min angst gjorde at jeg mistede kontrollen og var ked af det hele tiden. Jeg fik hjælp til, hvordan jeg kunne være med mine tanker uden at blive bange for dem. Jeg føler mig stærkere her på den anden side af forløbet"

Kvinde, 29 år

"Jeg er yderst glad for at have fundet frem til Maja fra Psykologerne Dam & Westerheim. Hun er en fantastisk hjælp for mig, i forhold til at håndtere de problematikker jeg går og døjer med i hverdagen. Jeg har allerede anbefalet psykologerne til mine nærmeste og vil fortsat gøre det. Tusind tak for hjælpen. :-)"

Mand, 29 år

"Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til Psykologerne Dam & Westerheim, hvor jeg har været i OCD behandlingsforløb hos psykolog Maja Dam. Maja er en meget dygtig og empatisk psykolog, der har en stor viden og faglighed på OCD-området"

Kvinde, 34 år

«Jeg startede hos min psykolog med følelsen af at mine bekymringer og grublerier fyldte alt for meget, samtidig med at jeg havde accepteret at sådan var det og ikke kunne se hvordan det skulle være muligt at ændre eller kontrollere. Under mit forløb med min psykolog har hun hjulpet mig til at indse, at mange af de ting jeg ikke troede jeg kunne ændre eller som jeg troede var en del af min personlighed og den jeg var, handlede om min angst og uhensigtsmæssige måder at håndtere mine tanker og bekymringer. Med lige dele omsorg, humor og “skubben på” har jeg altid følt mig tryg og godt tilpas i min psykologs selskab»

Kvinde, 30 år

"Silje fremstår meget professionel med dyb respekt for mig Silje har en helt unik personlighed fuld af empati overfor mine udfordringer"

Kvinde, 59 år

"Min psykolog har tilført SÅ meget livskvalitet qua alle de virkningsfulde redskaber hun og jeg har arbejdet med Angsten styrede og ødelagde mit liv, men med hendes hjælp styrer jeg nu angsten."

Kvinde, 59 år

 

Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at ringe eller skrive til os.

De bedste hilsener fra Psykologerne Dam & Westerheim – Kognitiv & Metakognitiv Terapi

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: