Søvnproblemer

Kender du følelsen af at ligge vågen om natten og kæmpe for at falde i søvn? Oplever du, at du er træt om aftenen – men så snart du kommer ind i sengen, kvikker du op og har svært ved at finde ro? Er du bange for, at din evne til at falde i søvn er skadet eller ødelagt? Er dagtimerne plaget af, at du ikke har sovet nok? Har du svært ved at falde i søvn, eller vågner du flere gange i løbet af natten?

Så lider du måske af søvnproblemer, som kan have en alvorlig indvirkning på dit daglige liv. Heldigvis er der god hjælp at hente.

ER DU I TVIVL?

Bliv klogere på søvnproblemer

Søvn er en vigtig del af menneskers liv, da det hjælper os med at restituere og forberede os til en ny dag. Når søvnen bliver forstyrret, kan det have alvorlige konsekvenser for vores fysiske og mentale helbred.

Søvnproblemer kan føre til manglende energi, nedsat koncentration, humørsvingninger, irritabilitet og endda øget risiko for udvikling af psykiske lidelser som depression og angst.

Søvnproblemer er forholdsvis almindelige, og de fleste kan opleve søvnbesvær fra tid til anden. Men op imod ti procent af danskerne lider af alvorlig og langvarig søvnløshed. Og det kan være alvorligt.

Den gode nyhed er, at selv om søvnløshed kan være frygteligt invaliderende – så findes der en god og effektiv behandling for det.

Søvnproblemer viser sig ofte, når du er stresset. Stress sætter kroppen i alarmberedskab og det kan gøre det svært at sove. Nogle mennesker oplever desværre, at søvnproblemerne varer ved, selv om stressbelastningen er overstået.

Søvnproblemerne kan også i sig selv være den eneste og primære kilde til stress. Uanset årsag, så kan søvnproblemerne afhjælpes og bedres ved en specialiseret indsats målrettet søvnen.

Mange med søvnproblemer oplever, at de er trætte hele tiden – og mest vågne, når de skal falde i søvn. Søvnproblemerne er brænde på bålet for bekymringer – og bekymringerne aktiverer dit alarmberedskab Vi målretter denne bekymringsproces i behandlingen, og vi hjælper dig med nye strategier.

Søvnproblemer kan vise sig på mange måder. Fælles for dem er, at du kommer på overarbejde i jagten på søvnen og føler dig magtesløs og udmattet. ’Projekt søvn’ bliver i sig selv en stressfaktor. Vi kan hjælpe dig med nye strategier, så søvnstressen kommer til at fylde mindre.

 

Metakognitiv og kognitiv terapi (CBT-I) og vejen til bedre søvn

Den mest udbredte behandling af søvnløshed i Danmark er i dag medicinsk behandling, til trods for at forskning viser, at CBT-I bør være førstevalg ved langvarig søvnløshed. For eksempel viser en ny dansk rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, at mere end 80 procent af alle mennesker med søvnløshed oplever en bedring gennem struktureret psykologisk behandling af problemet, og CBT-I er mere effektiv over tid end sovemedicin. 

CBT-I fokuserer på at ændre de adfærdsmønstre og tanker, der bidrager til dine søvnproblemer. Du vil lære teknikker og strategier til at forbedre søvnhygiejnen, reducere bekymringer omkring søvn og identificere og ændre uhensigtsmæssige tanker og vaner.

Slip af med tankemylder og bekymringer, der holder dig vågen

Kognitiv og metakognitiv terapi målretter, hvordan du slipper af med tankemylder og bekymringer, der holder dig vågen om natten.

Du vil lære at håndtere dine tanker mere effektivt og frigøre dig fra de negative adfærdsmønstre, der kan forstyrre din søvn. Du kan læse mere om kognitiv og metakognitiv terapi her og finde små guides til søvnløshed på vores blog.

Søger du en god og dygtig psykolog i København?

Hvorfor vælge os?

Alle vores psykologer er specialister i søvnbehandling, og vi har hjulpet hundredvis af klienter med at genfinde en sund og tilfredsstillende søvn. Vi tilbyder skræddersyede terapiforløb, hvor vi udforsker, hvad der vedligeholder dine søvnproblemer, og målretter det med strategier tilpasset dine behov.

Vores psykologer vil skabe et trygt og støttende rum, hvor du kan arbejde med dine problemer og få konkrete redskaber til at forbedre din søvnkvalitet.

Du er velkommen til at kontakte vores psykolog Maja, som vil guide dig til den rette behandlingsform og psykolog for dig. Du kan kontakte hende på md@kognitivterapikbh.dk eller telefonnummer 29719010. Vi ser frem til at hjælpe dig med at få en bedre søvn og en bedre livskvalitet.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os, og vores psykolog Maja vil meget gerne vejlede dig til hvem af psykologerne og hvilken metode, som kan passe bedst til netop dig og dine behov og ønsker.