Søvnproblemer

Kender du følelsen af at ligge vågen om natten og kæmpe med søvnproblemer? Oplever du, at du er træt om aftenen, og med en gang du kommer ind i sengen, kvikker du op og har svært ved at finde roen igen? Er du bange for, at din evne til at falde i søvn er skadet eller ødelagt? Er dagtimerne plaget af, at du ikke har sovet nok? Har du svært ved at falde i søvn, eller vågner du flere gange i løbet af natten?

Måske lider du af søvnløshed eller andre søvnproblemer, som kan have en betydelig indvirkning på dit daglige liv. Heldigvis er der god hjælp at hente.

Er du i tvivl om du lider af søvnproblemer

Bliv klogere på søvnproblemer

Søvn er en vigtig del af vores liv, da det hjælper os med at restituere og forberede os til en ny dag. Når søvnen bliver forstyrret, kan det have alvorlige konsekvenser for vores fysiske og mentale helbred.

Søvnproblemer kan føre til manglende energi, nedsat koncentration, humørsvingninger, irritabilitet og endda øget risiko for udvikling af psykiske lidelser som depression og angst.

Søvnproblemer er fortrinsvis almindelige, og de fleste kan opleve søvnbesvær fra tid til anden. Men så mange som 300-600.000 danskere lider af alvorlig og langvarig søvnløshed.

Den gode nyhed er, at lige så frygtelig søvnløshed er – lige så god behandling, har vi for det.

Søvnproblemer viser sig ofte ved stressende livsomstændigheder. Stress aktiverer dig, og det kan blive svært at sove. Enkelte oplever, at søvnproblemerne vedvarer, selv om stressbelastningen er overstået. Og søvnproblemerne kan i sig selv være den eneste og primære kilde til stress. Uanset årsag, kan søvnproblemerne afhjælpes og bedres ved specialiseret indsats målrettet søvnen.

Mange med søvnproblemer oplever, at de er trætte hele tiden og mest vågne, når de skal falde i søvn. Søvnproblemerne er brænde på bålet for bekymringer – og bekymringerne aktiverer dig. Dette målretter vi i behandlingen, og vi hjælper dig med nye strategier.

Søvnproblemer kan vise sig på mange måder. Fælles for søvnproblemerne er, at man kommer på overarbejde i jagten på søvnen og føler sig magtesløs og udmattet. ’Projekt søvn’ bliver i sig selv en stressfaktor. Vi kan hjælpe dig med nye strategier, så søvnstresset kan fylde mindre.

Metakognitiv og kognitiv terapi (CBT-I) og vejen til bedre søvn

Den foretrukne behandling af søvnløshed i Danmark i dag er medicinsk behandling, til trods for at forskning viser, at CBT-I bør være førstevalg ved langvarig søvnløshed. Ifølge en ny dansk rapport fra Vidensråd for Forebyggelse oplever mere end 80 procent af personerne med søvnløshed en bedring gennem struktureret behandling af problemet, og CBT-I er mere effektiv over tid end sovemedicin.

CBT-I fokuserer på at ændre adfærdsmønstre og tanker, der kan bidrage til søvnproblemer. Du vil lære teknikker og strategier til at forbedre søvnhygiejnen, reducere bekymringer omkring søvn og identificere og ændre uhensigtsmæssige tanker og vaner.

Slip af med tankemylder og bekymringer, der holder dig vågen

Metakognitiv terapi målretter, hvordan du kan slippe af med tankemylder og bekymringer, der kan holde dig vågen om natten.

Du vil lære at håndtere dine tanker mere effektivt og frigøre dig fra de negative adfærdsmønstre, der kan forstyrre din søvn. Du kan læse mere om kognitiv og metakognitiv terapi her og finde små guides til søvnløshed på vores blog.

Søger du en god og dygtig psykolog i København?

Hvorfor vælge os?

Alle vores psykologer er specialister i søvnbehandling, og vi har hjulpet hundrede af klienter med at genoprette en sund og tilfredsstillende søvn. Vi tilbyder skræddersyede terapiforløb, hvor vi udforsker, hvad der vedligeholder, at dine søvnproblemer vedvarer, og målretter dette med strategier tilpasset dit behov.

Vores psykologer vil skabe et trygt og støttende rum, hvor du kan arbejde med dine søvnproblemer og få konkrete redskaber til at forbedre din søvnkvalitet.

Du er velkommen til at kontakte vores psykolog Maja, som vil guide dig til den rette behandlingsform og psykolog for dig. Du kan kontakte Maja på md@kognitivterapikbh.dk eller telefonnummer 29719010. Vi ser frem til at hjælpe dig med at få en bedre søvn og en bedre livskvalitet.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os, og vores psykolog Maja vil meget gerne vejlede dig til hvem af psykologerne og hvilken metode, som kan passe bedst til netop dig og dine behov og ønsker.