En guide til at finde din mavefornemmelse

Det eneste, jeg mærker, når jeg mærker efter, er angsten.

Kan du genkende dette? Vi hører det ret tit hos os. Mavefornemmelsen og intuitionen er væk. Det opleves som svært at navigere i livet. Små beslutninger kan opleves som store og store beslutninger kan blive en kilde til stress og beslutningsvægring. Så hvad gør man så? Kan man generhverve en tabt mavefornemmelse? Kan man optræne en manglende mavefornemmelse? Er der overhovedet noget, der hedder en mavefornemmelse? Er det ikke blot en new-age betegnelse, som bør begraves?

Hvad er en mavefornemmelse?

I folkemunde kalder vi det for mavefornemmelse – og med god grund – da maven og hjernen er bundet tæt sammen af titusinder af nerver. Enkelte forskere omtaler derfor maven som ”den anden hjerne” – og derfor mærker du typisk mavefornemmelsen i maven, selv om den sidder i hjernen.

I forskningen kalder man det typisk for intuition. Intuitionen er studeret og defineret som den ”hurtige tænkning” og evnen til at træffe hurtige beslutninger uden at tænke over det. Intuitionen er generaliseringer, som er baseret på tidligere erfaringer. Den er en slags 6. sans, hvor hjernen har opdaget, at noget er, som det skal være eller ikke bør være, inden vi har reflekteret over det.

Vi har brug for denne form for hurtige tænkning til at skabe mening i verden, vi kan ikke reflektere over hver eneste tanke, vi har, men vi bevæger os intuitivt rundt i verden, og vi træffer hurtige beslutninger mange gange, allerede inden vi har indtaget morgenkaffen.

Intuition er i enkelte kredse ophøjet til en slags indre guddommelig kraft, som kan forudsige fremtiden. Sandsynligvis er der også mere mellem himmel og jord, end hvad forskere har fundet ud af (indtil nu), men der er intet der tyder på, at intuitionen er ufejlbarlige forudsigelser om fremtiden. Desværre. Det kan dog føles ret guddommeligt, når vi træffer beslutninger uf fra intuitionen – det føles godt.

Når du træffer en hurtig beslutning, aktiveres dit belønningssystem og udløser ”lykkestoffet” dopamin i hjernen, og du kan føle, at du har truffet den helt rigtige beslutning, da det jo føles godt. Måske har du også truffet den helt rigtige beslutning. Men typisk ved vi først, om den rigtige beslutning var den rigtige, når der er gået lidt tid, og vi ser udfaldet af det. Tager denne kemisnak glansen ud af mavefornemmelsen? Det håber jeg ikke. Den er god og nødvendig. Den er bare ikke ufejlbarlig.

Intuitionen er heller ikke det samme som dine instinkter. Og hvis du er meget angst, er der en god mulighed for, at dine instinkter kludrer i det og fører til, at du ser det hele lidt uklart? Måske bekymrer du dig og grubler over din mavefornemmelse, og bruger den langsomme tænkning mere end den hurtige? Det vil også gøre billedet uklart. Men det kommer vi tilbage til.

Forskningen viser, at de valg, vi træffer på baggrund af vores mavefornemmelse, mange gange kan være bedre end de beslutninger, vi træffer på baggrund af analytisk tænkning. Men den viser også, at mavefornemmelser skal bruges med en vis forsigtighed.

Hvornår kan jeg stole på min mavefornemmelse?

Intuitionen bør bruges der, hvor du har ekspertise og erfaring.

For eksempel er vi typisk gode til at have en god mavefornemmelse i sociale situationer. Da vi er eksperter med lang erfaring i dette. Førstehåndsindtryk er en form for intuition. Vi bygger et ret godt førstehåndsindtryk på millisekunder. Det er, som vi alle ved, ikke ufejlbarligt. Men vi bruger intuitionen ofte i mødet med andre mennesker. Da intuitionen bygger på tidligere erfaringer, er det naturligvis også sådan, at vi typisk er bedst til at bruge denne, der hvor vi har dannet os et erfaringsgrundlag, som intuitionen kan bygge på.

Hvornår bør jeg ignorere min mavefornemmelse?

Du bør ignorere din intuition, når der er stærke følelser i spil

Stærke følelser bringer instinkterne frem. Du vil instinktivt gå i kamp-modus, når du er vred. Du vil instinktivt have trang til undgåelse, når du er angst. Når du er ked af det, vil det typisk føles mere rigtigt at blive liggende i sengen end at stå op. Når du er jaloux, kan det føles som om, du instinktivt ved, at din kæreste er dig utro. Det føles så stærkt. Hvorfor skulle det føles så stærkt, hvis der ikke var noget om snakken? Du er i en anden modus, når du kæmper med svære følelser. Hvis man ikke kan stole på instinkterne i disse situationer – hvad skal man så gå efter? Mere om dette senere.

Det er ikke kun de stærke ”negative” følelser, der kan drille, når du ønsker at bruge din intuition. Forskning viser også, at alle stærke følelser kludrer det hele lidt til for os. Hvis du har vundet i lotto, hvis Danmark har vundet fodbold-VM eller hvis du er forelsket er der god grund til at være kildekritisk og ikke blot gå med den første indskydelse.

Du bør ignorere din intuition, når sandsynligheden for det tænkte udfald er lav

Hvis du skal ud og flyve og intuitivt tænker, at flyet styrter ned. Er der nok god grund til at være kildekritisk. Hvis du skal på vandretur og mavefornemmelsen varsler godt vejr hele turen, selv om vejrmeldingen melder det modsatte, er det nok en god ide at læne dig op af mere sikre kilder. Hvis du skal købe et hus fuld af K3-ere, men mavefornemmelsen siger, at det er det rigtige hus, er det nok en god ide at referere med en med større kompetence på området. 

Du bør ignorere din intuition, når du er i et fremmed miljø, du ikke har erfaringer med

Intuitionen bygger på tidligere erfaringer, og hvis du kommer ind i et område, du ikke har ekspertise i, vil du ikke have ret meget at bygge din mavefornemmelse på. En god intuition i ét domæne er ikke ensbetydende med god intuition i et andet domæne. En erfaren læge vil kunne trække på intuitionen, når han behandler sine patienter. En god skakspiller kan intuitivt flytte brikkerne på skakbordet. En god skakspiller vil nok ikke have samme held med at behandle kræftpatienter intuitivt, selv om han intuitivt er sylskarp i skak.

Hvordan træner jeg min intuition, når jeg ikke har den?

Din intuition er ikke væk, selv om det måske føles sådan sommetider. Du bruger nok din intuition oftere, end du tror. Og jeg vil gætte på, at du allerede i dag intuitivt har truffet beslutninger. Hvad du svarede din kollega tidligere, var måske ikke gennemtænkt, men et intuitivt svar? Hvad du valgte at spise til aftensmad, var måske heller ikke gennemtænkt? Kan du komme i tanke om andre gange, du har brugt din intuition i dag?

Der er dog individuelle forskelle i hvor meget tillid vi har til vores intuition, og derfor hvor meget vi gør brug af den.

  1. Træn på at træffe beslutninger uden at overtænke det

Her kan man starte i det små: Hvad skal jeg spise til aftensmad? Hvilken ret skal jeg bestille? Hvilken serie skal jeg gå i gang med? Små beslutninger kan for eksempel trænes ved at afsætte 2 minutter til overvejelser og gå efter første indskydelse. Måske finder du ud af, at det slet ikke var det rigtige valg alligevel. Det gør slet intet. Du er i gang med en træning, og du vil med tiden opleve, at små beslutninger kan blive nemmere at træffe.

  1. Begræns dine bekymringer

At bekymre dig om, du træffer forkerte valg, øger angsten. Og i takt med at angsten øger, vil dit naturlige instinkt til at flygte fra det træde i kraft. Udskyd dine bekymringer om valget til et senere tidspunkt. Hvis du ønsker en lille guide til hvordan du kan håndtere dine bekymringer på nye måder, kan du læse mere her: https://kognitivterapikbh.dk/gadmedmetakognitivterapi/

  1. Uddeleger beslutninger til din indre sekretær

Måske er du i tvivl, om du har sådan en? En slags indre stemme, som fortæller dig, hvad den rigtige beslutning er. Måske er hun ikke på arbejde, fordi du ikke uddelegerer til hende? Måske er hun blevet lidt sløv?

Lad mig illustrere det med et eksempel: kender du fornemmelsen af at vide, at du ved noget uden at have tilgang til det, du ved? Du ved, at du ved, hvad den svenske gruppe fra 70-erne hedder. Men du har ikke tilgang til informationen. Måske prøver du at gå alfabetet igennem og aktiverer således den ”langsomme tænkning” for at få tilgang til svaret. A…. B…. C… Stadig intet svar. Du lægger opgaven til side, og sætter dig på cyklen til arbejde. Og så BOM: nede ved Rådhuspladsen popper det pludselig op i hovedet. INDSIGTEN: ABBA! Din indre sekretær er gået hukommelsen efter i sømmene og tilbyder dig svaret, uden at du tænker over det. SMART! Vi er ofte klar over, at denne sekretær eksisterer. Vi bruger det ofte fx i eksamenssammenhæng, hvor vi instruerer os selv i at gå videre fra det svære spørgsmål 1 til de næste spørgsmål og vender tilbage til spørgsmål 1 senere. Enkelte gange er det stadig sort, andre gange kommer indsigten. Uden tænkning. Kun ved indsigt. Det gamle råd om at ”sove på store beslutninger” læner sig op ad det samme. Gør du brug af det, når du skal træffe store beslutninger? Måske kan du systematisk instruere dig selv i at gøre det samme? Udskyd analyserne til en afsat ”tænketid” og lad den langsomme tænkning ligge. Måske kommer svaret til dig.

  1. Undgå undgåelse

At undgå at træffe beslutninger kan være nærliggende, når man ikke synes, man har evnerne til det. Undgåelse er typisk det vi tyr til, når vi synes, noget er svært, tungt og hårdt for os. Det kan fjerne ubehaget med det samme, hvis vi undgår det, vi frygter, og det vi synes, vi er dårlige til. Men overvejer du den langsigtede konsekvens ved dette, når du undgår at træffe beslutninger?

Hvordan skal du kunne opdage, at du godt kan træffe beslutninger, hvis du undgår det? Hvordan skal du kunne finde ud af, at mavefornemmelsen er der, hvis du ikke benytter dig af den?

  1. Begræns dine sikkerhedsforanstaltninger

Hvis vi er i tvivl om, hvad vi skal gøre, er det nærliggende at spørge eksperterne til råds. Google er en kærkommen ven i tvivlen. En god ven, med ekspertise på et område, kan være god at snakke med, når vi selv er i tvivl om, hvordan vi skal navigere i verden. Det kan dog være en god ide at vide, hvornår nok er nok. På engelsk skelner man mellem assurrance og reassurance. Forsikring og genforsikring. At indhente viden, vi ikke har, er en god ide. At overhente viden kan blokere for mavefornemmelsen. At ”snakke ting ihjel” dræber typisk mavefornemmelsen. Kan du indhente viden og lade den simre? At låne andres mavefornemmelse udvikler ikke din egen.

Tak for at du læste med og kontakt os endelig, hvis du ønsker lidt hjælp på vejen videre. Vi har telefontid hver dag, hvor du træffer en af vores psykologer. Du kan læse mere om os her

De bedste hilsener fra psykologerne Dam & Westerheim

 

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: