H-OCD

Homoseksuelle/seksuelle tvangstanker? Kognitiv terapi mod H-OCD

Seksuelle og homoseksuelle tvangstanker (H-OCD)

Personer med OCD kan have seksuelle tvangstanker. Heteroseksuelle kan have tanker om at være homoseksuel, selvom de i virkeligheden ikke er det. Homoseksuelle kan have tvangstanker om at være heteroseksuelle. Og mennesker som normalt tænder på jævnaldrende kan have seksuelle tvangstanker om børn/unge. Dette skal ikke forståes som en generel tvivl om seksuel identitet, men som en frygt for, at følelserne er rigtige og tanken kunne være sand. I den kognitive behandling hjælper psykologen med en grundig udforskning af, hvori problemet ligger.

Mennesker med OCD oplever ofte påtrængende uacceptable tanker eller billeder, som er angstprovokerende og skamfulde. Almindelige temaer i H-OCDen kan for eksempel være indtrængende tanker om pædofili, vold eller blasfemiske tanker. Disse tanker er helt almindelige, men for den OCD-ramte er de ofte knyttet til et voldsomt ubehag og skam – ofte på grund af fortolkningen omkring, hvad tankerne betyder.

Hvad tænker du om dine seksuelle/homoseksuelle tvangstanker?

Antagelserne som typisk knyttes til disse tvangstanker, og som forværrer oplevelsen af tankerne, kan være:

”Hvis jeg tænker disse tanker, kan det betyde, at jeg kan handle på dem”

“Hvis jeg tænker disse tanker, er min kæreste ikke den rigtige for mig!”

“Hvis jeg tænker disse tanker, siger dette noget om min seksuelle orientering”

”Hvis jeg tænker disse tanker, siger det noget om min moral”

”Hvis jeg tænker disse tanker, betyder det, at jeg mener dem”

”Hvis jeg får disse billeder, kan det betyde, at jeg har glemt, at jeg har udført denne handling”

”Hvis jeg mærker lyst, når jeg tænker visse tanker, må det betyde, at jeg har lyst til at gennemføre tankerne”

 

Uhensigtsmæssig håndtering af seksuelle tvangstanker

Disse antagelser medfører ofte en uhænsigtsmæssig håndtering af tankerne.

Enten vil man prøve at undertrykke tanker eller billeder, hvilket medfører, at tankerne hyppigere optræder.

Eller man bruger timer på mentale ritualer, med henblik på at blive overbevist om, hvorvidt man fx er pædofil eller ej.  Man gennemgår mentale billeder for at forsøge at finde ud af, om billederne reflekterer en faktisk hændelse i fortiden.

Disse tankestrategier medfører ofte en ændring i adfærden. 

Man ønsker at undgå at komme i berøring med situationer, hvor tvivlen kan opstå.

Man forsøger at sikre sig ved at teste og tjekke, hvorvidt lysten er tilstede i bestemte situationer.

Hvad betyder de seksuelle tvangstanker?

Det er vigtigt her at være opmærksom på følgende:

Mennesker med OCD som får seksuelle tvangstanker om børn, er ikke i større risiko for at forgribe sig på børn end mennesker uden disse tanker! Det svarer til, at mennesker med frygt for at hoppe ud af Eiffel-tårnet er i risikogruppen for at kaste sig ud af tårnet. Det sker ikke!

Påtrængende tanker siger ikke noget om, hvad vi kommer til at gøre, men de siger rigtig meget om vores værdier. Frygten fortæller noget om, hvilke værdier som er af betydning, og som er på spil.

For eksempel bliver religiøse mennesker mere ramt af blasfemiske tvangstanker, mennesker med høj moral bliver ramt af moralske tvangstanker og mennesker i et godt forhold kan blive mere ramt af seksuelle tvangstanker eller tanker af, om de er i det helt rigtige forhold og har de rigtige følelser.

På den ene side er den OCD-ramte klar over, at tankerne ikke reflekterer deres lyster og ønsker: fx ved de godt, at de ikke er tiltrukket af mænd/kvinder. Deres seksuelle fantasier er ikke knyttet op på mænd/kvinder, deres pornografiske tilbøjeligheder er ikke præget af ”gay porn” og de har ikke haft erfaringer med sex med en mand/kvinde. Det de i virkeligheden ønsker, er et forhold med en af modsat samme køn.

Dette skal ikke forstås som en homofobi og er ikke knyttet til had til homoseksuelle. Det drejer sig om en frygt for konsekvensen. Hvis man er homoseksuel, kan man for eksempel ikke blive sammen med den kæreste, man elsker og ønsker at få en familie med. Disse tvangstanker kan også ramme homoseksuelle, men her med modsat fortegn.

Tankerne er ofte knyttet til skam i forhold til de indtrængende tanker og billeder, og mange oplever en følelse af intens panik knyttet til disse tanker og billeder. 

Igen er det vigtigt at huske på, at tanker om at man kommer til at hoppe ud foran et tog med følelsen af frygt for at gøre det, ikke øger sandsynligheden for, at man handler på tankerne. Det samme er på spil i OCDen for at være homoseksuel.

 

Behandling af H-OCD og seksuelle tvangstanker

H-OCD er ikke en faktisk diagnose. Diagnosen er OCD. Men H-OCD lever som en diagnose på internettet, som en særlig form for OCD. Men behandlingen er den samme for den såkaldte H-OCD som en hver anden form for OCD, og behandlingen er effektiv og hjælpsom.

Hvori ligger problemet: Er problemet, at du er seksuelt forvirret, homoseksuel eller biseksuel. Eller er problemet, at du tillægger en bestemt betydning til disse tanker, samt hvordan du forholder dig til tankerne? Det er den sidste del, vi fokuserer på i behandlingen af OCD. Ofte søger klienten en bekræftelse fra behandleren på, at de ikke er homoseksuelle, og at det ”blot” er OCD. Men en diskussion af dette har typisk samme effekt som at tisse i bukserne for at holde varmen: det har meget kortvarig effekt. Behandling af OCDen tilsigter i stedet at give en psykologsik forståelse af problemet. Normalisere indholdet af disse tanker og kortlægge de uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, som er med til at vedligeholde angsten for disse tanker. Adfærden involverer som regel en undgåelse af visse tanker og situationer, tjekkeadfærd omkring følelser eller mentale sikkerhedsritualer.

Gennem adfærdseksperimenter bliver den ramte mere overbevist om at undgåelse, sikkerhed og tjekkeadfærd kun er med til at vedligeholde problemet. De får erfaringer med, at man godt kan have tanker og følelser om at være seksuelt tiltrukket til en af samme køn, modsat køn, eller børn uden at det nødvendigvis siger noget om ens seksuelle præferencer. Når man forholder sig til tankerne, som det de er, netop bare tanker, og ikke som vigtige og betydningsfulde, bliver resultatet, at tankerne ikke optræder så ofte og ej heller med det samme ubehag.

Kontakt os gerne hvis du vil høre mere, og læs mere om OCD her: https://kognitivterapikbh.dk/ocd/

MVH Maja, Karen, Synnøve og Silje, Psykologerne i KTK

H-OCD: seksuelle og homoseksuelle tvangstanker

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere