Seksuel orienterings-OCD (SO-OCD/H-OCD) og Kønsidentitets-OCD (T-OCD)

Når tanker om din seksualitet/køn trænger sig på: (SO-OCD, T-OCD og H-OCD)

Nogle gange kan vores sind spille os et puds. Forestil dig at du pludselig begynder at tvivle på noget så fundamentalt som din seksuelle orientering eller din kønsidentitet. Tanker som “Er jeg homoseksuel? Tænder jeg på min veninde? Kiggede jeg på hans skridt med vilje – fordi jeg tænder på ham? Hvad nu hvis jeg er til kvinder, når jeg elsker min partner? Er jeg egentlig CIS?” kan bombardere dig.

Dette er, hvad vi kalder “Seksuel orienterings-OCD” (SO-OCD) og “Kønsidentitets-OCD” (T-OCD). Tidligere kendt som H-OCD. Det kan føles som en endeløs labyrint af tanker, der nægter at forsvinde.

Men lad os slå det fast med det samme: Terapi på dette område handler IKKE om, at du skal ændre dig, “springe ud” eller at du skal omvendes. Det handler om at befri dig fra tvangstanker omkring din seksuelle orientering og kønsidentitet.

Når tvivlen bliver tvangspræget

Seksuel identitet og kønsidentitet er en vigtig del af vores selvidentitet. Enkelte oplever en flydende seksuel identitet, og seksuelle præferencer kan ændres i løbet af et liv.

Men de fleste ved, hvad deres identitet er. Og de fleste ved også, hvad de finder attraktivt, hvad de tænder på og hvad de fantaserer om. Også selvom dette til tider kan stride mod den kultur og de værdier, de er vokset op med.

Hvis du derimod er plaget af So-OCD og T-OCD, er du plaget af tvangspræget tvivl om din seksuelle identitet eller din kønsidentitet– selv om du egentlig ved, hvad du tænder på, og hvad din identitet er.

Tvivlen skal altså ikke forstås som en reel tvivl om seksuel orientering og kønsidentitet men som tvangstanker, altså en vedvarende, forstyrrende indtrængende overoptagethed, som er uønsket og ofte angst- og skamfuld.

Eksempler på TVangstanker og tvangshandlinger

Knyttet til So-OCD og T-OCD

SO-OCD og T-OCD kan vise sig på mange forskellige måder. Nedenstående viser typiske eksempler på tvangstanker og tvangshandlinger hos en heteroseksuel kvinde.

Ofte er handlingerne mentale og kan derfor være svære at spotte, men mentale ritualer er også tvangshandlinger:

Tvivlen må betyde, at der er noget om snakken?

Tvivlstanker omkring seksuel orientering og kønsidentitet er helt normale. Man kan sammenligne disse tvivlstanker med et bånd med running sushi – det, kokken lægger på båndet, er fuldstændig udenfor din kontrol – og han rammer ikke altid din præference. De fleste får seksuelle tanker om mennesker, de normalt ikke er orienteret mod, og tanker om kønsidentitet. Det er helt normalt og helt okay. Problemet opstår, når du begynder at fortolke tvivlstankerne som:

  • tvivl er tegn på, at noget er galt
  • tvivlstanker kan ændre min seksuelle orientering eller ændre min kønsidentitet
  • Seksuelle tanker (ikke fantasier, men tanker) siger noget om min præference.
  • jeg skal vide med sikkerhed hvilken seksuel orientering og kønsidentitet, jeg har – før jeg kan lade tankerne være

Denne fortolkning vil typisk medføre, at du behandler alle tvivlstanker om seksuel orientering som vigtige og betydningsfulde. For eksempel ved at du forsøger at:

  • fjerne enhver tvivlstanke
  • overvåge tvivlstanker
  • gruble over tvivlstanker

Ved at håndtere dine tvivlstanker på denne måde, svarer det til, at du snupper sushien fra båndet og tager en bid af den – for at få tvivlen væk. Og på denne måde sender du signaler til kokken om, at dette stykke sushi er særlig eftertragtet, og han sætter dermed flere af disse på båndet. Du får serveret mere tvivl.

Når tvivlen tager overhånd, vil du søge efter vished

Når angsten og tvivlen tager overhånd, er det almindeligt at søge efter vished. Du bliver pludselig detektiv på dine følelser og lyster i håbet om at fjerne angsten. Det er derfor naturligt, at du retter din opmærksomhed mod det, du finder truende. Måske mærker du efter tegn på lyst, når du er sammen med en attraktiv person, som du er bange for at være tiltrukket af. Eller du er begyndt at scanne dig selv efter maskuline og feminine sider – for at finde din identitet? Problemet er, at vi ofte finder det, vi leder efter. Hvis du søger efter lyst, vil du i højere grad kunne mærke lyst. Hvis du leder efter trusler – vil du i højere grad lægge mærke til det. I terapien fokuserer vi på at ændre denne strategi og tilbyde nye veje.

Behandling af SO-OCD og T-OCD

SO-OCD, T-OCD er ikke faktiske diagnoser, men subtyper af OCD. Behandlingen er den samme som en hver anden form for OCD, og behandlingen er effektiv og hjælpsom.

Hvori ligger problemet? Er det, at du ikke ved, hvad din seksuelle orientering eller kønsidentitet er? Eller er problemet, at du tillægger en bestemt betydning til disse tanker og agerer i forhold til dette? Det er den sidste del, vi fokuserer på i behandlingen af OCD. Behandling tilsigter at give en forståelse af problemet, normalisere indholdet af disse tanker og kortlægge de uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, som er med til at fastholde tvivlen.

Du vil få erfaring med, at man godt kan have tanker og følelser om SO-tanker eller T-tanker og få et nyt forhold til dem. Når man forholder sig til tankerne som blot tanker og ikke som vigtige og betydningsfulde, bliver resultatet, at tankerne optræder sjældnere og ej heller med det samme ubehag – og at det, du egentlig ved om dig selv, din identitet og dine præferencer, vil træde tydeligere frem.

Søger du en god og dygtig psykolog i København?

Hvordan kan vi hjælpe dig?

OCD er vores spidskompetence, og alle vores psykologer har stor ekspertise i denne lidelse. Vi tilbyder både kognitiv terapi og metakognitiv terapi. Begge er evidensbaserede behandlingsformer for OCD – det vil sige, at det er videnskabeligt bevist, at det virker.

Vi er meget optagede af at give dig en behandling, som passer til dine ønsker og behov. Har du brug for en blødere og gradvis behandling – eller en hurtig og mere intensiv? Vi lytter til dig og tilpasser behandlingen til dit behov. 

 

Her kan du læse mere om både kognitiv og metakognitiv terapi– og blive klogere på, hvilken behandlingsform, der passer bedst til dig. Du er også velkommen til at kontakte os. vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde frem til, hvilken af vores psykologer og metoder, som passer bedst til netop dig.

De bedste hilsener fra Psykologerne Dam & Westerheim

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: