OCD - Metakognitiv og kognitiv terapi

Hvad er OCD?

Omkring 120.000 danskere lider af obsessiv kompulsiv tilstand (OCD), der består af uønskede tvangstanker og ofte også omfattende tvangshandlinger. Det er en yderst pinefuld angstlidelse. 

De fleste mennesker med OCD ved rent logisk godt, at deres tvangstanker ikke har noget på sig, og at ritualerne er overdrevne. Men tvivlen opleves ubærlig for, ’tænk hvis der er noget om snakken’. Det kan forekomme tæt på umuligt at modstå ritualerne, blandt andet af frygt for, at OCD’en vil blive værre, og at angsten og bekymringerne vil tage overhånd, hvis man ikke giver efter for det OCD’en efterspørger. Den OCD-ramte bliver derfor viklet ind i et mønster af tanker og handlinger, som forstærker hinanden.  

Hos Kognitiv Terapi København er vi specialister i OCD-behandling. Her kan du være sikker på at møde en psykolog med særlig kompetence i netop den form for OCD, som du døjer med. 

Tankefobi: Hvilke tanker er du bange for?

Har jeg lukket døren? Elsker jeg min partner? Har jeg slukket lyset? Har jeg krænket ham? Tænder jeg på børn? Kan jeg være smittet?

Indholdet af tvangstankerne kan være meget forskelligt. De kan komme som billeder, som ’hvad nu hvis’-tanker eller opfordring til handling. Fælles for dem er, at de er uønskede og opleves frygteligt pinefulde og skamfulde. Tvangstanker er dog helt almindelige (tro det eller ej). 80 procent af alle mennesker har dem, men de fleste er ikke plaget af dem. Hvis du udvikler OCD, tillægger du tankerne en særlig betydning, og så begynder du at opleve dem som farlige i sig selv.  

Mange med OCD tror, at tankerne kan have en slags magisk kraft: 

 • ’Hvis jeg får en tanke, kan det føre til, at jeg handler på den’ 
 • ’Tankerne kan øge sandsynligheden for, at det sker’
 • ’Når jeg tvivler, er det tegn på, at jeg har gjort det, selv om jeg ikke kan huske det’

OCD er kort sagt en tankefobi, hvor du frygter tankerne og uden held kæmper for at fjerne dem. I behandlingen arbejder vi målrettet på, at du skal erkende, at tankerne netop kun er tanker.

Typiske tvangstanker:

 • Tvangstanker om skade
 • Frygt for smitte
 • Aggressive tvangstanker 
 • Seksuelle tvangstanker 
 • Religiøse, blasfemiske eller moralske tvangstanker 
 • Overtro

Typiske tvangshandlinger:

 • Vaskeritualer 
 • Tjekkeritualer
 • Gentagelser, at skrive om eller gentage, indtil det føles rigtigt
 • Bede om bekræftelse fra andre
 • Tilståelser
 • Tvangsmæssig undgåelse 

Mentale tvangshandlinger:

 • Repetere ord
 • Bede en bøn
 • Tænke ting igennem på en bestemt måde/ i en bestemt rækkefølge/med bestemte følelser
 • Mærke efter og tjekke ind på kropsfornemmelser og følelser
 • Grublerier

Tvangshandlinger: Tager ritualerne overhånd?

Ritualer kommer i forskellige former, både som tydelige ydre og som indre, mentale ritualer. Fælles for dem er, at de typisk har til formål at fjerne tanker, få ro, forhindre at det frygtede sker, fjerne usikkerhed eller beskytte mod, at OCD’en eskalerer. Det kan føles, som om ritualerne giver en umiddelbar ro, og derfor er de svære at modstå. Men i virkeligheden vedligeholder ritalerne bare OCD’en, og de fører til endnu flere tanker og mere tvivl på den lange bane – en klassisk ond cirkel.

I behandlingen arbejder vi målrettet på dette og tilbyder dig nye veje.

Er du pårørende til en OCD-ramt?

OCD rammer ikke kun den, som selv lider af det. Typisk er der mange svære følelser forbundet med at være pårørende; skyldfølelse, frustration, fortvivlelse, magtesløshed, håbløshed og vrede er helt normale følelser. Det er nemlig svært at være på sidelinjen, når den, du  elsker, er forpint. At hjælpe den OCD-ramte kan opleves som en næsten umulig opgave, da det, som efterspørges, typisk er en involvering i OCD-ritualerne – og derfor er med til at vedligeholde OCD’en. Vi tilbyder pårørendesamtaler med fokus på, hvordan du bedst kan støtte uden samtidig at forstærke OCD’en. 

 

Hvordan kan vi hjælpe dig?

OCD er vores spidskompetence og alle vores psykologer har stor ekspertise i denne lidelse. Vi tilbyder både kognitiv terapi og metakognitiv terapi. Begge er evidensbaserede behandlingsformer for OCD – det vil sige, at det er videnskabeligt bevist, at det virker.

Behandlingen tager udgangspunkt i, hvad der holder OCD’en i live hos dig. Med hjælp fra en varm og støttende psykolog får du forståelse for, hvad der vedligeholder OCD’en. Du vil få redskaber til at håndtere tankerne og følelserne på nye måder, og du vil komme til at træne dette i trygge rammer – med din psykolog på sidelinjen. Du vil få hjemmeopgaver mellem hver session, så du trygt og gradvist kan leve det liv, du ønsker.

Vi er meget optagede af at give dig en behandling, som passer til dine ønsker og behov. Har du brug for en blødere og gradvis behandling – eller en hurtig og mere intensiv? Vi lytter til dig og tilpasser behandlingen til dit behov. 

Her kan du læse mere om både kognitiv og metakognitiv terapi – og blive klogere på, hvilken behandlingsform, der passer bedst til dig. Du er også velkommen til at kontakte os; vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde frem til, hvilken af vores psykologer og metoder, som passer bedst til netop dig.

Bliv klogere på OCD

Bliv klogere på OCD og dets symptomer.
Læs mere på vores blog.

Telefontider

Vil du tale med os?
Klik her for at se vores telefontider og telefonnummer.

Skriv til os

Guides til OCD-behandling

Vi har skrevet små guides til behandling af OCD. Disse kan typisk ikke stå alene, men de kan give en lille smagsprøve på metakognitiv terapi for OCD. Klik på billederne og kontakt os endelig, hvis du har yderligere spørgsmål.

Vores samarbejdspartnere siger

Kognitiv terapi i københavn Anbefaling fra en samarbejdspartner Kognitiv terapi

Karin Sjögren og Magnus Sjögren

Speciallæge i psykiatri, www.edubrain.se Speciallæge i psykiatri, www.edubrain.se
★★★★★
5 | 5
Vi på Edubrain psykiatriska mottagning har sedan flera år ett mycket bra samarbete med psykologerna på Kognitiv Terapi i Köpenhamn. Vi uppskattar särskilt deras höga grad av professionalitet tillsammans med ett trevligt och personligt bemötande. Vi kan bara varmt rekommendera dem och ser själva fram emot många fler år av positivt samarbete. Read more...
Kognitiv terapi i københavn Anbefaling fra en samarbejdspartner Kognitiv terapi

Camilla Hjorth Nielsen

Speciallæge i psykiatri, Nordkystens psykiater Speciallæge i psykiatri, Nordkystens psykiater
★★★★★
5 | 5
Jeg kan varmt anbefale psykologerne i Kognitiv Terapi København, som jeg igennem et par år har haft et givende samarbejde med. De udviser en høj grad af professionalisme, empati og omsorg for alle klienter. Et forløb hos Kognitiv Terapi København garanterer et brugbart og effektivt behandlingsforløb. Read more...
Kognitiv terapi i københavn Anbefaling fra en samarbejdspartner Kognitiv terapi

Dorte Fløe Lemming

Psykolog Psykologhuset ReView, Århus Psykolog Psykologhuset ReView, Århus
★★★★★
5 | 5
Mine varmeste anbefalinger til Kognitiv terapi København! Jeg har været på kursus med klinikkens ejere adskillige gange og har meget stor respekt for deres høje faglighed og behagelige måde at møde deres medmennesker på. Read more...
Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere