Det kribler og krabler – fobi for edderkopper

 

Har du lagt mærke til, at der er flere edderkopper i år end tidligere? Det har vi også. Men ifølge edderkoppespecialister er der egentlig ikke flere af dem, men det er blot nu, de kommer ud fra deres gemmesteder for at parres.

Hvad er så bedst for dem, som bliver stive af skræk og ser edderkopper over det hele? Skadedyrsbekæmpelse eller følgende mikstur?

Opskrift på araknofobi-mikstur:

Du skal bruge følgende:

1 stk computer/tablet el. lignende

1 stk araknofobifri person

1 stk kuglepen

1 stk papir

1 kop med låg – med lufthuller

1 dl tid

1 hel liter mod.

Hvordan gør du? 

Tag først din pen og papir og tegn et trekantshierarki med den tynde spis opad. Øverst oppe skriver du den situation med edderkopper, som skræmmer dig mest: F.eks. en fugleedderkop i hånden.

Nederst i din trekant skriver du den situation med edderkopper, som skræmmer dig mindst, f.eks. et billede af en fugleedderkop. Og derimellem skriver du alle de forskellige typer situationer med edderkopper som skæmmer dig fra mindst til mest.

Eksempel på angsthierarki:

Start nederst i din trekant: lad din araknofobifrie ven printe et billede af en edderkop. Kik på det og spørg dig selv, hvor høj din angst er på en skala fra 1-10.

5? Flot! Bliv i det! Din mikstur er ved at dannes! I takt med at du kikker på billedet og tiden går, vender du dig til edderkoppen og din angst vil dale. Når du er nede på 2-3, kan du gå videre til næste punkt på listen.

Få hjælp af din araknofobifrie ven til at fange en edderkop. Lad ham placere den i tråd med din trekant f.eks. på bordet foran dig. Læg mærke til at angsten daler og flyt først edderkoppen lidt nærmere, når din angst er ca på 2-3 stykker ud af 10.

Hold pause og start på ny i morgen. Husk: du behøver ikke at holde en fugleedderkop for at få et ok forhold til dine husedderkopper. Og allerede nu er du på rigtig vej!

Bliv ved indtil du er der i din trekant, hvor du ønsker at være – og husk at tag lidt af din mikstur jævnligt for at opretholde effekten. Din fobis bedste ven er din undgåelse af det frygtede.

Hvis det er rigtig svært, er vi klare til at hjælpe dig videre.

Mvh Psykologerne Dam & Westerheim

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: