OCD – Den ulidelige tvangstanke.

OCD – Den ulidelige tvangstanke

OCD er en svær lidelse, som for nogen kan virke uforståelig. Det kan virke ubegribeligt, hvorfor nogen kan bruge så mange timer på nytteløse ritualer på grund af tanker, som så tydeligt er overdrevne og urealistiske.

Men måske er det ikke så uforståeligt. Måske er det endda noget, vi alle kan genkende i mindre form. Har du for eksempel magiske tanker? Kan dine tanker påvirke hændelser ude i verden? Nej siger du? Nej siger jeg. Så lad os prøve et lille tankeeksperiment.

Prøv at formulere din værste frygt. Prøv at skrive det ned.

“Jeg udfordrer gud til at finde en mand, som kan skade min søn Alfred.”

I OCD-behandling kalder vi dette for tanke-hændelsesfusioner. At jeg tænker, at jeg udfordrer gud til at skade Alfred, kan påvirke, at hændelsen finder sted. Jeg ved jo godt, at det er fjollet – jeg er ikke engang religiøs. Men samtidig med at jeg skriver denne tanke ned på papir, har jeg lyst til samtidig at formulere et modsvar i mit hoved. JEG ØNSKER IKKE, AT HAN SKAL GØRE DET!! Jeg mener det jo ikke! Jeg kan slet ikke udstå at have den tanke i hovedet – jeg vil af med den, tænke gode tanker, bede en bøn – den skal væk!

For en OCD-ramt er det netop dét, det handler om. De kan ikke udstå at have tanken i hovedet. De ved det jo godt. Lige som jeg ikke vil blive overrasket, når jeg kommer hjem og ser, at Alfred sover godt i sin seng, så ved den OCD-ramte også godt, at døren er låst eller at komfuret er slukket. Men det er ulideligt at have tanken i hovedet. Jeg har endnu ikke, efter næsten 10 år som OCD-behandler, mødt en der blev overrasket over, at det frygtede ikke var sket. Men de forskellige ritualer er hjælpsomme til at få tanken væk – på kort sigt – og det er lige dét, der gør, at det er så smertefuldt at stå imod.

Det handler altså om, at du vil have tankerne væk, når du står og tjekker. Det handler om at få tankerne ud af hovedet. Men kan du udskyde ritualerne? Kan du lade være med at analysere på tankerne om den forfærdelige hændelse i 1 time eller 20 minutter, inden du gør noget ved det. ELLER hvis du ikke formår at gøre det, kan du da holde tankerne i hovedet, mens du tjekker døren? ”den er ikke låst, den er ikke låst, den er ikke låst”. Behandling af disse tankefusioner handler om at erfare, at det at have en tanke i hovedet ikke er ensbetydende med, at det er rigtig samt at lære, at tankerne godt må få lov til at være tilstede, uden at handle på dem.

Har du OCD, med magiske tanker om tanke-hændelsesfusioner, er du ikke så anderledes endda. Vi har dem alle sammen og der kan være mange af dem. Og de forsvinder aldrig! Men vi kan lære bedre at navigere i dem uden at lade dem slå os ud.

Vi har også en række tanke-handlingsfusioner og tanke-objektsfusioner. Men det kommer jeg tilbage til i næste omgang.. En time er gået og jeg skal hjem og tjekke, at Alfred sover godt i sin seng. Det må jeg godt – der er gået en time. Men måske har jeg glemt det, når jeg kommer hjem. Jeg ved i hvert fald, at jeg ikke bliver overrasket, når jeg ser ham.

Læs mere om OCD og behandling af OCD her: https://kognitivterapikbh.dk/ocd/

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: