Den kognitive psykologs råd til at få et dejligt efterår

 

Efterår

Regntunge morgener, cykelture i modvind og aftentimer hvor solen pludselig når at gå ned, inden opvasken er taget. Efteråret er her definitivt. Hvis man dvæler lidt ved selve ordet “efterår”, så lyder det næsten som en parentes. Ikke som det optimistiske forår, den solfyldte sommer eller den gnitrende kolde vinter. Efterår er bare det, der kommer efter sommer og før vinter.

Det engelske “fall” er ikke meget mere positivt, omend måske noget mere beskrivende. Det leder tankerne hen på bladene, der falder fra træerne og på et andet ord – forfald. De grønne blade forsvinder, bliver til brune slimede bunker, de sidste æbler er spist eller ligger rådnende i græsset, og til sidst står træerne tilbage med nøgne sorte arme mod grå himmel. Det bliver koldere, mørkere og regnen og blæsten kan virke massiv.

Der er nok ikke så meget at sige til, at efterårets komme kan påvirke humøret. Vi ved, at sollyset påvirker vores humør, og her nordpå bliver der jo mindre og mindre lys i denne tid. Tanken på forfald kan også lede til negative tankerækker om os selv, om alder og tid vi ikke får tilbage.

Hvordan kan man så undgå, at efteråret får for stor negativ indflydelse på vores humør? Måske kan det give mening at undersøge, om der findes værdi i efteråret i sig selv. Bladene der rådner bliver til jord og muld, som danner grundlag for ny vækst i fremtiden. Ville foråret være så dejligt, hvis vi ikke havde efteråret og vinteren at sammenligne med? Efteråret minder os om, at tiden går.  Måske kan der også findes trøst i det. Tiden går, alle øjeblikke går over i nye øjeblikke, lidelse er ikke konstant.

Råd til at få et dejligt efterår:

  • sørg for at være udenfor så meget som muligt i de timer, hvor der trods alt er lys
  • led efter det smukke i forfaldet, i bladenes farveændring og i de tidlige solnedgange
  • tænd stearinlys, nyd en kop te eller varm kakao
  • læg mærke til ændringerne i naturen, i vejret og lyset. Forsøg at betragte ændringerne nysgerrigt og opmærksomt og på en neutral måde, uden de vurderende tillægsord
  • plej relationer, brug tid sammen med mennesker der giver dig noget godt
  • lav efterårsmad med råvarer der er i sæson
  • prioriter små og store aktiviteter du ved påvirker dit humør positivt, som at lytte til musik, snakke med en god ven, motion etc.
  • find inspiration i amerikanernes Thanksgiving, der hører til i november – lav en mental eller fysisk liste over hvad, du er taknemmelig for.

De bedste hilsener fra Psykologerne Dam & Westerheim – Kognitiv & Metakognitiv Terapi

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: