Kognitiv- og metakognitiv terapi. Forskelle og ligheder

Hvad er forskellen på kognitiv og metakognitiv terapi? Hvad er lighederne mellem kognitiv og metakognitiv terapi?

Bliv klogere på hvad forskellerne og lighederne er mellem kognitiv og metakognitiv terapi. Kontakt os meget gerne for yderligere information.

Kognitiv og Metakognitiv terapi

Forskelle

I kognitiv terapi:

målrettes hvor meget du tror på dine negative tanker. Behandlingen tilsigter at nuancere tankerne, så du kan opdage, at tankerne ikke er sandheder, og du derfor nemmere kan begrænse uhænsigtsmæssig mestring.

I metakognitiv terapi

er problemet ikke, at du tror på de negative tankerne, men snarere hvor lang tid du grubler og bekymrer dig. Ved at du kan opdage, at du kan lade tankerne være, er det nemmere at begrænse uhensigtsmæssig mestring.

I kognitiv terapi:

har “værktøjerne” som mål at regulere følelserne og nervesystemet, enten vha nuancering af tankerne eller via vejtrækningsøvelser. Eksponeringer har også til formål, at du kan tilvænne dig angsten (habituering).

I metakognitiv terapi

vægter vi at gøre mindre med tankerne og følelserne. Således kan du opdage, at følelserne regulerer sig selv uden indblanding. Du vil derfor opdage, at du kan lade de ubehagelige tanker og følelser være.

Tilvænning til følelserne er ikke nødvendig i metakognitiv terapi, da eksponeringen har til formål at ændre ideerne om tænkningen.

Hvor meget tror du på…

hvad er dine beviser for? Hvad er beviserne imod?

I kognitiv terapi

rettes denne dialog mod indholdet af tænkning. Kognitiv terapi: Jeg har kræft (100 %)

I metakognitiv terapi

rettes denne dialog ideerne om tænkning:

Metakognitiv terapi: Bekymringer (om at jeg har kræft) er ukontrollerbare (100 %)

I kognitiv terapi

testes SANDHEDSVÆRDIEN af tanker: fx: jeg vil blive kørt ned af en bil, hvis jeg kører på motorvejen (test af indhold)

I metakognitiv terapi

tester vi ideerne om tænkning: fx om bekymringer er ukontrollerbare: kan du køre på motorvejen uden at BEKYMRE dig om at blive kørt ned? (test af ideer om tænkning)

I kognitiv terapi

kan den nuancerede tænkning og ændrede adfærdsmønstre ændre dine ideer om dig selv, din omverden og andre mennesker.

I metakognitiv terapi

kan den nye måde, du forholder dig til dine tanker og adfærd, ændre dine ideer om dig selv, din omverden og andre mennesker.

De spørgsmål vil besvarer oftest i klinikken er:

  • Hvad er forskellen mellem kognitiv og metakognitiv terapi?
  • Hvad er lighederne mellem kognitiv og metakognitiv terapi?

Kognitiv og Metakognitiv terapi

Ligheder

Begge terapiformer tager udgangspunkt i, hvad der vedligeholder dine udfordringer her-og-nu (selv om man i kognitiv terapi i højere grad end metakognitiv terapi vil udforske, hvor dine udfordringer stammer fra)

Både kognitiv og metakognitiv terapi er såkaldt evidensbaseret behandling, hvor der forskes i effekt af behandlingen (og effekt for begge behandlinger er rigtig god)

Begge behandlingsformer fokuserer på at udforske nye tænkningsstrategier og adfærdsstrategier – således at du kan få nye værktøj til at håndtere dine tanker og følelser.

Herigennem kan du frigøre dig selv fra uhensigtsmæssig mestringsstrategier.

Begge behandlingsformer fokuserer på hjemmeopgaver mellem hver session, så du kan forholde dig til tankerne og følelserne på nye måder. Samt teste og udforske dine ideer imellem hver samtale. I den efterfølgende samtale udforsker psykologen dine nye opdagelser sammen med dig.

Begge behandlingsformer tager udgangspunkt i et samarbejde mellem klient og behandler. Behandleren er aktiv og udforskende. Der er tydelig mål for behandlingen generelt og for hver enkelt samtale sat op i samarbejde mellem terapeut og klient.

"Jeg har været i forløb hos Hanin siden august og har besøgt klinikken 11 gange. Det har været nogle rigtig gode sessioner, med en dialog i øjenhøjde. Jeg fik nogle rigtig gode redskaber allerede fra dag et, som har hjulpet mig utrolig meget. En varm anbefaling herfra"

Mand, 30 år

"Under mit forløb med min psykolog, har hun hjulpet mig til at indse, at mange af de ting jeg ikke troede jeg kunne ændre eller som jeg troede var en del af min personlighed. Med lige dele omsorg, humor og “skubben på” har jeg altid følt mig tryg og godt tilpas i min psykologs selskab"

Kvinde, 30 år, metakognitiv terapi for social fobi og panikangst

"Jeg har igennem flere år været plaget af OCD og angst. I forbindelse med, at jeg blev mor, blussede OCD'en desværre op for fuld lue. Terapien og de redskaber jeg har fået derigennem har hjulpet mig med at tæmme OCD'en og det betyder, at jeg i dag kan leve et liv med mindre OCD og mere livsglæde og nærvær. Vigtigst af alt kan jeg nyde livet med min datter"

Kvinde, 34 år

"Jeg går altid fra min psykolog med en “aha-oplevelse”, lettere i hovedet og følelsen af at være stærkere og mere rustet til selv at kunne håndtere tanker og situationer, jeg førhen ikke troede var muligt. De værktøjer jeg har fået af min psykolog har været guld værd, og det eneste jeg fortryder er, at jeg ikke startede hos hende noget før"

Kvinde, 30 år, terapi for angst

"Hos Silje bliver jeg altid mødt med enorm empati, nærvær og professionalisme. I trygge rammer med plads til både alvorlighed og humor, oplever jeg at blive støttet og udfordret på allerfineste vis. Det bedste er, at jeg har fået konkrete redskaber, som jeg bruger hver eneste dag og som gør mig i stand til at navigere i det, som er svært"

Kvinde, 30 år, OCD-behandling

"At starte hos Silje har været en af de bedste og vigtigste beslutninger jeg nogensinde har taget. Jeg anbefaler hende til alle jeg kender, for alle burde have en Silje, hvis man har brug for det"

Kvinde 30 år, metakognitiv terapi for angst

"Min psykolog er god til at kombinere professionalitet med varme og omsorg. Hun har været ekstremt lyttende og opmærksom på mine reaktioner og fremskridt i hele forløbet. Dette har bidraget til en følelse af samarbejde og fælles målsætning i behandlingen"

Kvinde 19 år, Behandling for BDD

"Jeg kan varmt anbefale Psykologerne Dam & Westerheim. Jeg har været gennem et forløb, hvor min psykolog har været meget professionel og behagelig. Hele forløbet har været meget trygt, og jeg har værdsat det store fokus på at anvende øvelser og værktøjer i daglidagen. Mit forløb har uden tvivl været en meget positiv oplevelse"

Kvinde, 27 år

"Jeg har været glad for mit forløb hos Psykologerne Dam & Westerheim, hvor jeg har fået hjælp til min angst. Jeg oplevede at min angst gjorde at jeg mistede kontrollen og var ked af det hele tiden. Jeg fik hjælp til, hvordan jeg kunne være med mine tanker uden at blive bange for dem. Jeg føler mig stærkere her på den anden side af forløbet"

Kvinde, 29 år

"Jeg er yderst glad for at have fundet frem til Maja fra Psykologerne Dam & Westerheim. Hun er en fantastisk hjælp for mig, i forhold til at håndtere de problematikker jeg går og døjer med i hverdagen. Jeg har allerede anbefalet psykologerne til mine nærmeste og vil fortsat gøre det. Tusind tak for hjælpen. :-)"

Mand, 29 år

"Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til Psykologerne Dam & Westerheim, hvor jeg har været i OCD behandlingsforløb hos psykolog Maja Dam. Maja er en meget dygtig og empatisk psykolog, der har en stor viden og faglighed på OCD-området"

Kvinde, 34 år

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: