Guide til god bekymringshygiejne i Coronatiden

Guide til god bekymringshygiejne i Coronatiden

 

I en tid med pandemi spreder bekymringer og angst sig i samme tempo som virusset. Angst er en naturlig reaktion i en tid med verdensomspændende epidemi. Frygten rammer de fleste af os. Enten frygten for os selv, især hvis vi er i risikogruppen. Frygten for svage mennesker, som vi holder af. frygten for at vi selv vil være skyld i, at mennesker omkring os bliver smittet. Frygten for fremtidens usikkerhed. Frygt for økonomien og danmarks fremtid.

Husk derfor, at grunden til at vores myndigheder ser på situationen med så stor alvor, handler om det samfundsmæssige perspektiv i at begrænse smitten af hensyn til de grupper, der i forvejen har svækket immunforsvar (og som også ville være i risikozonen ved en almindelig virus) samt af hensyn til sundhedsvæsenet, der risikerer at kollapse, hvis der er for mange syge på én gang.

 

Vi er ikke læger i KTK, og vi kan derfor ikke udtale os om håndtering af smitte. Her henviser vi til www.coronasmitte.dk og opfordrer til at følge myndighedernes anbefalinger. Vi har derimod samlet mere end 60 års angstbehandlingserfaring blandt vores 6 angstpsykologer. Derfor har alle psykologerne i KTK bidraget med at lave en lille vejledning i god bekymringshygiejne for at øge en hensigtsmæssig håndtering af angsten for coronasmitte.

 

”Der er grund til bekymring” siger Mette Frederiksen. Så hvordan kan vi have god bekymringshygiejne, når der er grund til bekymring.

 

  1. Jo mere du bekymrer dig om dit/andres helbred, jo mere ubehag og utryghed vil du opleve. Indfør en Coronabekymringstid. Der vil i øjeblikket komme rigtig mange Corona-tanker, og mange af disse tanker kan give ondt i maven og ubehag: ”Hvad nu hvis jeg bliver syg?”, ”Hvor mange er nu syge eller døde?”Prøv så vidt muligt at udskyde at hoppe på disse tanketog til bestemte bekymringstidspunkter. At bekymre sig, altså at stige på tanketoget, kan opleves ukontollerbart, men prøv at se om du kan træne dig i at udskyde analysen på tankerne. Det kan sammenlignes med, at Coronatankerne er den insisterende telefonsælger, og du afviser ham uden at gå for meget i dialog med ham og falde for alle de geniale salgstricks.

 

Hvordan kan jeg gøre dette, tænker du? Prøv fx at sige til tankerne: ”vi har ikke mødetid lige nu. Du bliver nødt til at vente til klokken 14.” Tanken dukker nok op igen. Genintroducer din afvisende respons og sig til tanken: Jeg bider ikke på krogen lige nu. Jeg venter til klokken 14. Herigennem kan du træne dig i at vente med at bekymre dig mindre om de frygtelige Corona-tanker. Når klokken så bliver 14, kan du afsætte ca. 20 minutter til de spørgsmål, der er dukket op i løbet af dagen. Her kan du tænke det igennem, google, planlægge og forholde dig til tankerne. Resten af tiden, kan du forsøge at udskyde analysen/bekymringerne til din næste bekymringstid.

 

Forsøg i stedet at rette dit fokus mod den opgave du er i gang med, dine børn som leger, eller når du bekymrer dig på cyklen på vej ind til arbejde: fokuser din opmærksomhed på de forårstegn, som du kan få øje på omkring dig.

 

Er jeg ikke skødesløs, hvis jeg ikke konstant bekymrer mig? Når Mette Frederiksen siger, der er grund til bekymring, bør jeg vel også bekymre mig meget? Husk på, at man godt kan tage sundhedsstyrelsens retningslinjer bogstaveligt, selv uden bekymring eller ved at begrænse bekymring. Selv om du ikke bekymrer dig, kan du lade være med fx at tage toget i myldretiden. Du kan stadig spritte hænder, når du har pudset din næse. Du kan stadig hoste i ærmet, uden at du aktivt bekymrer dig om det. Hvis det er vigtigt for dig at spritte hænderne, når du kommer hjem, vil du ikke glemme det, selv om du ikke bekymrer dig. Det at vide at noget kan være farligt, er ikke det samme som at bekymre sig om det. At du ikke bekymrer dig, tager ikke din viden fra dig J

 

  1. Vær kildekritisk! Hvor får du dine nyheder fra? Frygt sælger aviser, og overskrifter er skrevet for at skræmme dig. ”SMITTETAL STIGER KRAFTIGERE I DANMARK END I ANDRE LANDE” er overskriften på ekstrabladets forside i dag, med breaking news i både røde, gule og sorte farver. Indholdet af artiklen er derimod udtalelser om, at ”Vi har ingen alvorlig syge i Danmark”. Facebook er plastret til af gode råd og udtalelser fra mere eller mindre valide kilder. Hvis du er meget bekymret for coronavirus, kan du få rigtig god, opdateret og tilstrækkelig meget information på www.coronasmitte.dk

 

  1. Vær opmærksom på hvor hyppigt du opsøger nyheder. Mange beskriver, at det første de gør om morgenen, er at opsøge de nyeste nyheder og løbende i løbet af dagen, bliver nyhedskanalerne gennemtrålet. Det er ikke nødvendigvis problematisk at holde sig opdateret, men hvis du er i en periode med rigtig mange bekymringer og angst omkring corona, kan det være en rigtig god ide at udskyde nyhedssøgningen til et par enkelte opdateringer dagligt. Husk punkt 1 og punkt 2, når du har din nyhedstid 😉

 

  1. Hold fast i dine hverdagsaktiviteter, så vidt de offentlige anbefalinger tillader det, og du følger de offentlige retningslinjer for, hvordan du skal færdes i det offentlige rum. Prøv dog at gøre dette samtidig med, at du træner på punkt 1. Sandsynligvis vil du opleve, at der kommer flere coronatanker i det offentlige rum. Lad de offentlige retningslinjer for smittehåndtering guide dig, ikke følelsen af fare.

 

  1. Hvis du skal isolere dig hjemme, enten på baggrund af smitterisiko, eller frygt for dette. Husk så vidt muligt at skabe en hverdag for dig selv. Lav en liste over ting du godt kan lide at gøre, når du skal hygge dig alene. Lav kaffeaftaler på facetime eller ligende med en ven. Aftal med en du kender at se en film ”sammen” og snak om filmen bagefter. Følg de øvrige råd for god bekymringshygiejne og stå lidt stærkere i Coronastormen.

 

  1. Selv om der iværksættes store og indgribende tiltag for at begrænse smitte, så betyder det ikke, at det enkelte menneske er i meget stor fare for at dø. Det handler mere om at sørge for at sprede smitten ud over tid, således at sundhedsvæsenet kan følge med. Det er også meget meget vigtigt, og det er vigtigt, at man følger retningslinjerne. Men det betyder ikke, at man skal skrue op for frygten. Man kan tage noget alvorligt uden at bekymre sig om det.

 

 

 

Hvis du stadig synes coronaangsten fylder for meget, og du har brug for en at tale med, vil vi meget gerne hjælpe dig videre. Vores psykologer følger sundhedsstyrelsens retningslinier for god psykologbehandling – og god coronabehandling. Vi tilbyder også samtaler over videotelefoni over sikker forbindelse. Kontakt os endelig for at høre mere.

Kontakt

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: