10 tips til færre bekymringer
1. Læg mærke til om du bekymrer dig. For i det hele taget at bekymre dig mindre, er det vigtigt at være opmærksom på, om du bekymrer dig. Hvordan mærkes det i kroppen. Det er din alarmklokke til at kunne gøre noget ved det.
2. Forsøg ikke at skubbe bekymringerne væk. At prøve at skubbe tanker væk er en almindelig strategi, som sjældent fungerer, da dine tanker lettere skubbes i retning af dine bekymringer. Prøv nu på ikke at tænke på en lyserød elefant i 2 minutter. Lige så svært som det er ikke at tænke på elefanten, ligeså svært er det, når man forsøger at undertrykke bekymringstanker. Dette kan endda være sværere, da bekymringstankerne typisk også kommer med ubehagelige følelser, som presser tankerne frem igen.
3. Kan du gøre noget ved din bekymring nu? Gør det! Ellers lad vær med at bekymre dig. Mange bekymrer sig for at finde løsninger, være forberedt, undgå farer. Men bekymringsstrategien hjælper ikke til at opnå dette. Snarere tvært imod! Tænk på situationer hvor du ikke har kunnet komme i tanke om noget, som for eksempel ved eksamen, eller hvis du ikke kan komme i tanke om et navn, men du ”har det på tungen”. Du bekymrer dig om det, prøver at presse det frem, men jo mere du tænker, jo længere væk kommer du fra et svar. Hvad gør du så? Du lad det ligge og så popper svaret op af sig selv. Sådan er det også med de fleste ting, som vi bekymrer os om. Hvis vi lader det ligge, kommer svaret til os.
4. Mange mennesker, med mange bekymringer, bekymrer sig om deres bekymringer. Men dine bekymringer er slet ikke farlige! Man kan ikke blive skør af at bekymre sig, man kan ikke besvime af det, man dør ikke af at bekymre sig, snarere tvært imod. Studier viser, at ængstelige mennesker lever længere. De lever til gengæld også med en dårligere livskvalitet, så det er bedre at lade være.
5. Accepter at du får tanker som trigger dig. Tanker er som tog, vi kan ikke undgå, at de kommer. Vi kan lære at lade tanker passere og undgå at hoppe på bekymringstoget. Og hvis vi bliver rigtig gode til at lade togene passere, sendes færre tog, således kan du indirekte kontrollere dine bekymringer, men vi kan ikke kontrollere, at tanker kommer.
6. Alle får bekymringstanker. Det er ikke antallet af bekymringstanker, som er problematisk, det er hvor lang tid, vi bruger på bekymringerne. Hvor lang tid er du på bekymringstoget, før du stiger af?
7. Ked dig med dine tanker. I stedet for at bekymre dig om, at du ikke består eksamen, og konsekvenserne af dette, så prøv istedet at gentage bekymringstanken i 5 minutter. “Jeg har en tanke om, at jeg dumper, jeg har en tanke om, at jeg dumper…” Til sidst vil du kede dig ved tanken og din opmærksomhed vil glide videre. Resultatet vil være, at tanken kan virke knapt så skræmmende, når den igen opstår.
8. Afsæt tid til dine bekymringer. For eksempel kan et tidsrum på 20 minutter om aftenen til bekymringer, kunne hjælpe dig til at undgå at dykke ned i bekymringerne, når de kommer. Så ved du, at de bliver taget hånd om, men du kan rette din opmærksomhed over på noget andet i løbet af dagen. Hvis det er for svært, prøv så i lidt kortere intervaller.
9. Læg mærke til i hvilke situationer du typisk bekymrer dig, og vær opmærksom på at dette er situationer, hvor du typisk vil dykke ned i bekymringerne.
10. Læg mærke til hvilke bekymringer du typisk bliver fanget af, og vær opmærksom på at det er disse tog, du skal være på vagt overfor og lade dem passere.
God bekymringsfri dag til dig!
Mvh Psykologerne Dam & Westerheim – Kognitiv & Metakognitiv Terapi
"Under mit forløb med min psykolog, har hun hjulpet mig til at indse, at mange af de ting jeg ikke troede jeg kunne ændre eller som jeg troede var en del af min personlighed. Med lige dele omsorg, humor og “skubben på” har jeg altid følt mig tryg og godt tilpas i min psykologs selskab"
Kvinde, 30 år, metakognitiv terapi for social fobi og panikangst"Jeg har igennem flere år været plaget af OCD og angst. I forbindelse med, at jeg blev mor, blussede OCD'en desværre op for fuld lue. Terapien og de redskaber jeg har fået derigennem har hjulpet mig med at tæmme OCD'en og det betyder, at jeg i dag kan leve et liv med mindre OCD og mere livsglæde og nærvær. Vigtigst af alt kan jeg nyde livet med min datter"
Kvinde, 34 år"Jeg går altid fra min psykolog med en “aha-oplevelse”, lettere i hovedet og følelsen af at være stærkere og mere rustet til selv at kunne håndtere tanker og situationer, jeg førhen ikke troede var muligt. De værktøjer jeg har fået af min psykolog har været guld værd, og det eneste jeg fortryder er, at jeg ikke startede hos hende noget før"
Kvinde, 30 år, terapi for angst"Hos Silje bliver jeg altid mødt med enorm empati, nærvær og professionalisme. I trygge rammer med plads til både alvorlighed og humor, oplever jeg at blive støttet og udfordret på allerfineste vis. Det bedste er, at jeg har fået konkrete redskaber, som jeg bruger hver eneste dag og som gør mig i stand til at navigere i det, som er svært"
Kvinde, 30 år, OCD-behandling"Jeg kan varmt anbefale Psykologerne Dam & Westerheim. Jeg har været gennem et forløb, hvor min psykolog har været meget professionel og behagelig. Hele forløbet har været meget trygt, og jeg har værdsat det store fokus på at anvende øvelser og værktøjer i daglidagen. Mit forløb har uden tvivl været en meget positiv oplevelse"
Kvinde, 27 år"Jeg har været glad for mit forløb hos Psykologerne Dam & Westerheim, hvor jeg har fået hjælp til min angst. Jeg oplevede at min angst gjorde at jeg mistede kontrollen og var ked af det hele tiden. Jeg fik hjælp til, hvordan jeg kunne være med mine tanker uden at blive bange for dem. Jeg føler mig stærkere her på den anden side af forløbet"
Kvinde, 29 år"Jeg er yderst glad for at have fundet frem til Maja fra Psykologerne Dam & Westerheim. Hun er en fantastisk hjælp for mig, i forhold til at håndtere de problematikker jeg går og døjer med i hverdagen. Jeg har allerede anbefalet psykologerne til mine nærmeste og vil fortsat gøre det. Tusind tak for hjælpen. :-)"
Mand, 29 år