Hvad gør du, hvis din følelsesmæssige GPS ikke fungerer, men får dig på afveje?
Sådan kan det opleves, når man har en depression. Den følelsesmæssige GPS er ude af spil. Den får dig på afveje. Den lokker dig ned af veje, som faktisk får dig til at komme længere væk fra at få det godt.
Når følelserne får dig på afveje
Vores følelsesmæssige GPS er normalt til for at hjælpe os. Når vi har det godt, kan vi mærke, hvornår vi er presset, stresset, skal passe på eller presse os lidt ekstra. Og vi har brug for GPS’en til at navigere. Når vi bliver ramt af en depression, er det som om, at denne GPS ikke længere virker. Vi vil ligge i sengen, vi gider ikke længere mødes med gode venner, lytte til musik eller komme ud. Har du nogen sinde oplevet, at du slet ikke orkede at tage afsted til en fest, eller til træning, men når du var der, var det skønt og du fik det bedre? Når vi kommer på afveje, mister vi denne mulighed.
Hvad skal man så gøre, når GPS'en ikke virker?
Var du sømand, ville du gå efter stjerner og solhøjde. Det er mere krævende, men det fungerer! Når du er deprimeret, bør du derfor styre efter en anden plan og forskning viser, at denne fungerer:
- Skriv en liste over aktiviteter du havde lyst til, da du havde det godt.
- Planlæg hvornår du skal gøre det. Hvad kan komme i vejen? Hvad kan du så gøre?
- Udskyd de ting du bør gøre, men som kan vente, til du har det lidt bedre.
- Bevæg dig! Du skal ikke løbe et maraton, men hvis du kan gå en tur tre gange om ugen. er det en god start, og læg lidt til for hver uge.
- Sov regelmæssigt. Ikke for lidt, men heller ikke mere end 6-8 timer hver nat.
- Vær opmærksom på dine tanker. Grubler du meget over, hvorfor du har det så skidt? Hvorfor andre opfører sig, som de gør? Vær opmærksom på det, når disse tanker kører og hvad du prøver at komme frem til..
- Prøver du at finde svar? Bruger du lang tid på det? Kommer du nærmere svaret? Vær opmærksom på, at grublerierne ikke leder dig frem til et svar.
- Får du det skidt af grublerierne? Prøv at lade det ligge. Sæt istedet lidt tid af hver dag til at prøve at tænke tingene igennem, men brug ikke hele dagen på det.
- Kom du ikke ud og løbe? Giv dig selv plads til ikke at følge planen. Det er rigtig svært at følge planen hver dag, men prøv igen imorgen. Skru eventuelt ned for forventningerne.
- Skriv en positiv dagbog hver dag. Hvad har du oplevet idag, som var godt for dig? Hvem har ringet? Hvad har du gjort, som har været godt? Har du drukket en dejlig kop kaffe? Når man er ked af det, er det naturligt at tænke i retning af ting, som ikke fungerer og som går skidt. Hjælp dig selv til at tænke på de ting, som går godt.
Og herigennem opdaterer du din GPS. Held og lykke med det!
Jeg startede hos min psykolog med følelsen af, at mine bekymringer og grublerier fyldte alt for meget, samtidig med at jeg havde accepteret, at sådan var det og ikke kunne se, hvordan det skulle være muligt at ændre eller kontrollere. Under mit forløb med min psykolog, har hun hjulpet mig til at indse, at mange af de ting jeg ikke troede jeg kunne ændre eller som jeg troede var en del af min personlighed og den jeg var, handlede om min angst og uhensigtsmæssige måder at håndtere mine tanker og bekymringer. Med lige dele omsorg, humor og “skubben på” har jeg altid følt mig tryg og godt tilpas i min psykologs selskab»
Kvinde, 30 år, metakognitiv terapi for social fobi og panikangst"Jeg har igennem flere år været plaget af OCD og angst. I forbindelse med, at jeg blev mor, blussede OCD'en desværre op for fuld lue. Terapien og de redskaber jeg har fået derigennem har hjulpet mig med at tæmme OCD'en og det betyder, at jeg i dag kan leve et liv med mindre OCD og mere livsglæde og nærvær. Vigtigst af alt kan jeg nyde livet med min datter"
Kvinde, 34 år"Jeg går altid fra min psykolog med en “aha-oplevelse”, lettere i hovedet og følelsen af at være stærkere og mere rustet til selv at kunne håndtere tanker og situationer, jeg førhen ikke troede var muligt. De værktøjer jeg har fået af min psykolog har været guld værd, og det eneste jeg fortryder er, at jeg ikke startede hos hende noget før"
Kvinde, 30 år, terapi for angst"Hos Silje bliver jeg altid mødt med enorm empati, nærvær og professionalisme. I trygge rammer med plads til både alvorlighed og humor, oplever jeg at blive støttet og udfordret på allerfineste vis. Det bedste er, at jeg har fået konkrete redskaber, som jeg bruger hver eneste dag og som gør mig i stand til at navigere i det, som er svært"
Kvinde, 30 år, OCD-behandling"Jeg kan varmt anbefale Psykologerne Dam & Westerheim. Jeg har været gennem et forløb, hvor min psykolog har været meget professionel og behagelig. Hele forløbet har været meget trygt, og jeg har værdsat det store fokus på at anvende øvelser og værktøjer i daglidagen. Mit forløb har uden tvivl været en meget positiv oplevelse"
Kvinde, 27 år"Jeg har været glad for mit forløb hos Psykologerne Dam & Westerheim, hvor jeg har fået hjælp til min angst. Jeg oplevede at min angst gjorde at jeg mistede kontrollen og var ked af det hele tiden. Jeg fik hjælp til, hvordan jeg kunne være med mine tanker uden at blive bange for dem. Jeg føler mig stærkere her på den anden side af forløbet"
Kvinde, 29 år"Jeg er yderst glad for at have fundet frem til Maja fra Psykologerne Dam & Westerheim. Hun er en fantastisk hjælp for mig, i forhold til at håndtere de problematikker jeg går og døjer med i hverdagen. Jeg har allerede anbefalet psykologerne til mine nærmeste og vil fortsat gøre det. Tusind tak for hjælpen. :-)"
Mand, 29 år