Hvordan behandler vi efterfødselsreaktioner hos Kognitiv Terapi København?
Hvorfor er det så svært at blive mor (eller far)?
Det er helt naturligt, at følelseslivet er under pres, når familien udvides. Store ændringer i livet, positive som negative, kræver en omstillingsparathed hos os, som er stressende for de fleste. Oveni dette er følelserne hormonpåvirket, man er fysisk udmattet og søvndepriveret. En cocktail af disse ingredienser resulterer i en god blanding af nybagte forældre med ”tudeture” eller ”baby blues”.
Typiske symptomer på ”baby blues” er:
- Følelsesmæssig ustabilitet og pludselige grædeturer
- Irritabilitet og nærtagenhed
- Nedstemthed
- Angst, uro og rastløshed
Op til et par uger i denne tilstand er så almindelig, at vi kalder det normalt.
Er det efterfødselsreaktioner eller kun ”baby blues”?
Efterfødselsreaktion opstår oftest 2-8 uger efter fødslen, men kan opstå op til et år efter fødslen.
Depression efter en fødsel er enormt stressende. Både grundet dine egne forventninger, til hvordan det bør være og føles, samt de ydre krav til at være ”på” 24/7. Mange beskriver en vældig skam over de følelser eller tanker, som de har. Mange beskriver en frygt for, at tilstanden er tegn på, at man ikke kan passe et barn, at man ikke kan elske et barn eller at tilstanden er tegn på, at man ikke skulle have fået barnet. Af denne grund er der mange som lider i stilhed og ikke opsøger hjælp eller ikke får snakket med deres partner, om hvordan de har det.
Typiske tegn på efterfødselsreaktion er følgende:
- Manglende interesse for barnet
- Følelse af håbløshed
- Hukommelsesproblemer
- Koncentrationsproblemer
- Overdreven angst for barnet
- Søvnløshed og/eller ekstrem træthed
- Smerter
Er efterfødselsreaktion tegn på, at jeg ikke er i stand til at elske mit barn, eller at jeg er en dårlig mor?
NEJ. Efterfødselsreaktion er tegn på, at du har en lidelse, som du skal have hjælp til at overkomme. Op til 1 af 10 nybagte mødre udvikler en efterfødselsreaktion. Men 1 af 10 er ikke dårlige mødre eller ude af stand til at elske sit barn. Heldigvis findes der rigtig god hjælp til dig som er ramt af en efterfødselsreaktion, så du kan komme ud af denne forfærdelige tilstand igen, og få dit liv tilbage.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg mistænker, at jeg eller min partner har en efterfødselsreaktion?
Det vil være rigtig godt, hvis du kan snakke med din partner om dette. Du kan også kontakte din læge eller sundhedsplejerske. Både din læge og sundhedsplejerske møder jævnligt andre nybagte mødre og fædre i samme tilstand og står klar til at hjælpe. Du er også meget velkommen til at ringe eller skrive ind til os i klinikken, hvis du ønsker yderligere hjælp og støtte.
Hvordan kan jeg gå i behandling, når jeg har en lille ny?
Det kan være udfordrende at sætte en time af til psykologbehandling samt transporttid, når hverdagen er fyldt af en lille baby og svære følelser. Vi ønsker at imødekomme dette, ved at være fleksible og imødekommende i forhold til jeres behov. Din baby er naturligvis velkommen hos os i klinikken. Alle kontor er lydisolerede og der er godt med plads. Hvis baby ikke vil være på kontoret, er vi også med på vandreterapi med barnevogn fx i Kongens Have. Far og baby er naturligvis velkomne i venteværelset. Vi tilbyder videokonsultationer til de dage, hvor energien ikke er der, og du ikke kan magte at komme ind til os. Vi tilbyder også hjemmebesøg i cykelafstand til København. Vi er fleksible og løsningsorienterede for at sikre, at du kan få det godt igen.
Ring til os, hvis du vil høre mere.
De bedste hilsener fra
Psykologerne i Kognitiv Terapi København