Behandling af efterfødselsreaktion

Hvordan behandler vi efterfødselsreaktioner hos Psykologerne Dam & Westerheim?

Hvorfor er det så svært at blive mor (eller far)?

Det er helt naturligt, at følelseslivet er under pres, når familien udvides. Store ændringer i livet, positive som negative, kræver en omstillingsparathed hos os, som er stressende for de fleste. Oveni dette er følelserne hormonpåvirket, man er fysisk udmattet og søvndepriveret. En cocktail af disse ingredienser resulterer i en god blanding af nybagte forældre med ”tudeture” eller ”baby blues”.

Typiske symptomer på ”baby blues” er:

 • Følelsesmæssig ustabilitet og pludselige grædeturer
 • Irritabilitet og nærtagenhed
 • Nedstemthed
 • Angst, uro og rastløshed

Op til et par uger i denne tilstand er så almindelig, at vi kalder det normalt.

Er det efterfødselsreaktioner eller kun ”baby blues”?

 

Efterfødselsreaktion opstår oftest 2-8 uger efter fødslen, men kan opstå op til et år efter fødslen.

Depression efter en fødsel er enormt stressende. Både grundet dine egne forventninger, til hvordan det bør være og føles, samt de ydre krav til at være ”på” 24/7. Mange beskriver en vældig skam over de følelser eller tanker, som de har. Mange beskriver en frygt for, at tilstanden er tegn på, at man ikke kan passe et barn, at man ikke kan elske et barn eller at tilstanden er tegn på, at man ikke skulle have fået barnet. Af denne grund er der mange som lider i stilhed og ikke opsøger hjælp eller ikke får snakket med deres partner, om hvordan de har det.

Typiske tegn på efterfødselsreaktion er følgende:

 • Manglende interesse for barnet
 • Følelse af håbløshed
 • Hukommelsesproblemer
 • Koncentrationsproblemer
 • Overdreven angst for barnet
 • Søvnløshed og/eller ekstrem træthed
 • Smerter

Er efterfødselsreaktion tegn på, at jeg ikke er i stand til at elske mit barn, eller at jeg er en dårlig mor?​

NEJ. Efterfødselsreaktion er tegn på, at du har en lidelse, som du skal have hjælp til at overkomme. Op til 1 af 10 nybagte mødre udvikler en efterfødselsreaktion. Men 1 af 10 er ikke dårlige mødre eller ude af stand til at elske sit barn. Heldigvis findes der rigtig god hjælp til dig som er ramt af en efterfødselsreaktion, så du kan komme ud af denne forfærdelige tilstand igen, og få dit liv tilbage.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg mistænker, at jeg eller min partner har en efterfødselsreaktion?

Det vil være rigtig godt, hvis du kan snakke med din partner om dette. Du kan også kontakte din læge eller sundhedsplejerske. Både din læge og sundhedsplejerske møder jævnligt andre nybagte mødre og fædre i samme tilstand og står klar til at hjælpe. Du er også meget velkommen til at ringe eller skrive ind til os i klinikken, hvis du ønsker yderligere hjælp og støtte.

Hvordan kan jeg gå i behandling, når jeg har en lille ny?

Det kan være udfordrende at sætte en time af til psykologbehandling samt transporttid, når hverdagen er fyldt af en lille baby og svære følelser. Vi ønsker at imødekomme dette, ved at være  fleksible og imødekommende i forhold til jeres behov. Din baby er naturligvis velkommen hos os i klinikken. Alle kontor er lydisolerede og der er godt med plads. Hvis baby ikke vil være på kontoret, er vi også med på vandreterapi med barnevogn fx i Kongens Have. Far og baby er naturligvis velkomne i venteværelset. Vi tilbyder videokonsultationer til de dage, hvor energien ikke er der, og du ikke kan magte at komme ind til os. Vi tilbyder også hjemmebesøg i cykelafstand til København. Vi er fleksible og løsningsorienterede for at sikre, at du kan få det godt igen.

Ring til os, hvis du vil høre mere.

De bedste hilsener fra
Psykologerne Dam & Westerheim

"Under mit forløb med min psykolog, har hun hjulpet mig til at indse, at mange af de ting jeg ikke troede jeg kunne ændre eller som jeg troede var en del af min personlighed. Med lige dele omsorg, humor og “skubben på” har jeg altid følt mig tryg og godt tilpas i min psykologs selskab"

Kvinde, 30 år, metakognitiv terapi for social fobi og panikangst

"Jeg har igennem flere år været plaget af OCD og angst. I forbindelse med, at jeg blev mor, blussede OCD'en desværre op for fuld lue. Terapien og de redskaber jeg har fået derigennem har hjulpet mig med at tæmme OCD'en og det betyder, at jeg i dag kan leve et liv med mindre OCD og mere livsglæde og nærvær. Vigtigst af alt kan jeg nyde livet med min datter"

Kvinde, 34 år

"Jeg går altid fra min psykolog med en “aha-oplevelse”, lettere i hovedet og følelsen af at være stærkere og mere rustet til selv at kunne håndtere tanker og situationer, jeg førhen ikke troede var muligt. De værktøjer jeg har fået af min psykolog har været guld værd, og det eneste jeg fortryder er, at jeg ikke startede hos hende noget før"

Kvinde, 30 år, terapi for angst

"Hos Silje bliver jeg altid mødt med enorm empati, nærvær og professionalisme. I trygge rammer med plads til både alvorlighed og humor, oplever jeg at blive støttet og udfordret på allerfineste vis. Det bedste er, at jeg har fået konkrete redskaber, som jeg bruger hver eneste dag og som gør mig i stand til at navigere i det, som er svært"

Kvinde, 30 år, OCD-behandling

"At starte hos Silje har været en af de bedste og vigtigste beslutninger jeg nogensinde har taget. Jeg anbefaler hende til alle jeg kender, for alle burde have en Silje, hvis man har brug for det"

Kvinde 30 år, metakognitiv terapi for angst

"Min psykolog er god til at kombinere professionalitet med varme og omsorg. Hun har været ekstremt lyttende og opmærksom på mine reaktioner og fremskridt i hele forløbet. Dette har bidraget til en følelse af samarbejde og fælles målsætning i behandlingen"

Kvinde 19 år, Behandling for BDD

"Jeg kan varmt anbefale Psykologerne Dam & Westerheim. Jeg har været gennem et forløb, hvor min psykolog har været meget professionel og behagelig. Hele forløbet har været meget trygt, og jeg har værdsat det store fokus på at anvende øvelser og værktøjer i daglidagen. Mit forløb har uden tvivl været en meget positiv oplevelse"

Kvinde, 27 år

"Jeg har været glad for mit forløb hos Psykologerne Dam & Westerheim, hvor jeg har fået hjælp til min angst. Jeg oplevede at min angst gjorde at jeg mistede kontrollen og var ked af det hele tiden. Jeg fik hjælp til, hvordan jeg kunne være med mine tanker uden at blive bange for dem. Jeg føler mig stærkere her på den anden side af forløbet"

Kvinde, 29 år

"Jeg er yderst glad for at have fundet frem til Maja fra Psykologerne Dam & Westerheim. Hun er en fantastisk hjælp for mig, i forhold til at håndtere de problematikker jeg går og døjer med i hverdagen. Jeg har allerede anbefalet psykologerne til mine nærmeste og vil fortsat gøre det. Tusind tak for hjælpen. :-)"

Mand, 29 år

"Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til Psykologerne Dam & Westerheim, hvor jeg har været i OCD behandlingsforløb hos psykolog Maja Dam. Maja er en meget dygtig og empatisk psykolog, der har en stor viden og faglighed på OCD-området"

Kvinde, 34 år

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: