Metakognitiv terapi og depression

Metakognitiv terapi for depression er en nyere psykologisk metode. Metoden tilsigter, at undersøge, hvad der vedligeholder din depression. Behandlingen målretter grublerierne og viser dig, hvordan du kan lade tankerne være fremfor at gruble over dem.

Har du haft disse tanker den seneste tid?:

 • Jeg er uduelig
 • Jeg er en forfærdelig mor!
 • De kan ikke lide mig på arbejde
 • Puh, hvordan skal jeg komme mig igennem dagen?
 • Jeg orker ikke tage på arbejde
 • Hvorfor er jeg så trist?

Disse tanker er ret almindelige. Depression er ikke, at man får negative tanker – dem har vi alle sammen. Men hvad gør du med dine tanker, når disse kommer?

Mange har antagelser om, at disse tanker skal:

 • Tænkes igennem for at blive løst
 • Tænkes igennem for at opnå forståelse
 • Tænkes i pessimistisk lys for ikke at blive skuffet
 • Tænkes igennem for at man skal kunne få det bedre
 • Tænke på årsagen til tristheden for at hindre at det kommer igen

I en depression er den grublende tankestil central. Denne tankestil er en gentagende tænkning om depressionssymptomerne. Mulige årsager for, betydning af og konsekvenser ved de depressive symptomer. Mange tænker i timevis over de triste tanker – som ofte opleves cirkulære og drænende.

I stedet for at løse problemerne, få forståelse, undgå skuffelse og få det bedre fører tankerne ofte til negative tanker om tænkningen:

 • Jeg kan ikke kontrollere tankerne!
 • Jeg kan ikke stoppe grublerierne
 • Jeg mister kontroll over mine tanker – jeg har en hjernesygdom

Mange reducerer så aktivitetsniveauet – og giver sig til at løse problemerne ved yderligere tænkning, social isolation og øget søvn – hvilket medfører yderligere triggertanker og yderligere problemløsning gennem mere tænkning.

Heldigvis kan vi lære at lade vær. Mange af vores klienter oplever faktisk en lettelse i, at de godt ”må” lade tankerne være, når de bliver introduceret til ideen om at prøve at udskyde grublerierne til et senere tidspunkt. Gennem træning i ”detached mindfulness” –  en måde hvorpå man lægger mærke til triggertankerne uden at engagere sig i dem – kan vi lære at tænke mindre.

Klassisk kognitiv terapi er stadig behandlingsformen, som har størst evidens for behandling af depression. Her udfordres de negative tanker. Man går ind i tankeindholdet og prøver at ændre tankerne.

I metakognitiv terapi vil vi derimod gå efter at reducere den negative tankeproces og tage kontrol over processen. I stedet for at tænke andre tanker, lærer man at tænke mindre.

Hvad viser forskningen

Et nyere studie fra Norge viser, at efter 10 uger med MCT var 80 % af klienterne fri for depression mod 5 % i kontrolgruppen. Og en nyt dansk studie, snart klar til at blive publiceret, viser de samme resultater. Det er fantastiske tal og gode nyheder for 20 % af befolkningen, som vil blive ramt af en depression i løbet af livet. 

Tilbagefaldsforebyggelse

Den største indikation for udvikling af en depressiv lidelse er desværre at du tidligere har haft en depression. Den metakognitive metode tilsigter at reducere tilbagefald ved tilbagefaldsforebyggelse. Heldigvis er der håb. Forskning viser, at metakognitiv tilbagefaldsforebyggelse reducerer betydeligt risiko for tilbagefald

Hvad kan vi tilbyde?

Vi tilbyder, som nogen af de få behandlere i Danmark, MCT-behandling med godkendelse fra Adrian Wells, ophavsmanden bag MCT. Vi bliver desuden superviseret af skandinaviens fremmeste eksperter. Vores psykolog er supervisor på den internationale certifiseringsuddannelse i metakognitiv terapi og hun superviserer alle psykologerne i klinikken.

Vil vil meget gerne høre fra dig.

Kontakt os helt uforpligtende for at høre mere.

De bedste hilsener fra Psykologerne Dam & Westerheim – Kognitiv & Metakognitiv Terapi

Læs mere om depression her

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: