Få en bedre overgang fra ferie til arbejde

Fra ferietid til arbejde

Sommerferien er for mange forbundet med en længere periode, hvor vi slipper hverdagen.

Uanset om vi bruger ferien på at geare ned eller være aktive gennem fritidsinteresser, er det en tid, hvor vi ofte giver slip på de forpligtelser, som er forbundet med vores arbejde og hverdag.

Vi kommer ud af vores normale rutiner og har en periode med en større grad af frihed til at gøre det, vi har lyst til. Vi kan sove længere om morgenen, vi slipper for dagligdagsting som at lave madpakker og vi nyder de lune sommeraftener med venner og familier.

Derfor kan det også være svært at skulle vende tilbage til arbejde efter en længere periode, hvor vi har vænnet os til et andet tempo. Pludselig skal vi tilbage til tidlige morgener og en hverdag, der er programsat og hvor det er et krav, at vi præsterer på arbejde. Ikke nødvendigvis noget alle ligefrem ser frem til.

Det er helt naturligt, at denne overgang kan føles lidt uoverskuelig. Selv om vi skal tilbage til noget velkendt, skal vi lige vænne os til skiftet. Derfor kan det være en hjælp at skabe en mere rolig overgang i stedet for at starte lige på og hårdt.

Det er en god ide at begynde at vænne sig til tanken et par dage før, at hverdagen melder sig. Start med at gøre dig nogle tanker om, hvad der venter forude, herunder hvad du ser frem til. Det kan være godt at være forberedt mentalt. Brug samtidig dagene til gradvist at vende tilbage til et normalt søvnmønster. Sørg for at komme i seng i bedre tid og kom tidligere op om morgenen. Så er overgangen til den tidlige hverdagsmorgen ikke så slem.

Dernæst skal du give dig selv lov til at starte op på arbejde uden de store projekter eller møder i kalenderen. De første par dage skal der være tid til at få luget ud i mails og til at sætte dig ind i de ændringer, der eventuelt er sket i løbet af de uger, du har været væk. Der skal være tid til at få et overblik. Forvent ikke at nå en masse i starten.

Giv dig selv lov til at være social med din kollegaer, selvom skrivebordet bugner af opgaver. Brug tid på at snakke med kollegaerne omkring jeres ferie. Det sociale samvær på arbejdspladsen er vigtigt og gør overgangen lidt nemmere og ikke mindst hyggeligere.

Måske vil du også være interesseret i:

Kontakt os

Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til behandling. Vi besvarer alle henvendelser inden en hverdag.
Del denne post: