Social angst

Grundlæggende handler social angst om frygten for at dumme sig i sociale situationer og blive bedømt negativt. Denne frygt er noget de fleste nok kender til. Derfor gives diagnosen også kun, hvis bekymringen for sociale situationer forstyrrer ens rutiner, arbejde eller sociale liv betydeligt.

I sociale situationer vil angstsymptomerne næsten altid være aktiveret og forstærkes for eksempel i større forsamlinger, i mindre grupper, eller i samtaler på tomandshånd. Tankerne kredser ofte om frygten for at optræde pinligt, og nogle kan være specielt bange for, at andre skal se, at de skælver på hænderne, ryster i stemmen, rødmer eller sveder. På den måde kan der også opstå en angst for angsten, da man frygter at blive afsløret som en person med angst.

Undgår du sociale situationer?

Da det kan være svært pinefuldt, at lide af social angst, bliver sociale situationer ofte undgået, eller man gør brug af forskellige sikkerhedsforanstaltninger, fordi man er overbevist om, at de kan afhjælpe situationen. Det kan for eksempel være at bruge make-up for at skjule rødmen, skjule hænder for at kamuflere rysten eller indøve samtaler, inden de opstår, for at forberede hvordan de skal forløbe.
Desværre har disse sikkerhedsrutiner en modsat effekt end den ønskede – nemlig et øget selvfokus og en fastholdelse af angsten.

Bliv social igen uden angst

Heldigvis findes der god behandling for social angst, og kognitiv adfærdsterapi viser gode resultater. Vi bruger tid på at kortlægge angstoplevelsen og danne et overblik over de angstfyldte situationer. Vi arbejder på en mere rimelig tænkning i forhold til andres kritik og en bedre fortolkning og håndtering af de angstsymptomer, der kan opstå i de sociale situationer

Ved at træne en accept af uroen i sociale situationer vil du opleve at blive mindre angst for, at angsten vil opstå. Du vil opleve større kontrol over de frygtede situationer og også større kontrol over angsten, hvis den opstår. På en gradvis og systematisk måde træner vi med dig i fællesskab, så du bedre kan møde de frygtede situationer.

SKAL VI HJÆLPE DIG?

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere