Selvværd

Har du en følelse af, at du ikke er god nok eller ikke ligeså værdifuld som andre? Tror du, at andre ser dig som forkert eller kedelig? Føler du, at du konstant skal undgå at sige noget dumt for at blive accepteret? Eller at du altid skal løbe stærkt for at please andre?

Det kan være ganske naturligt at have negative tanker om sig selv i ny og næ. Men ved selvværdsproblemer er de negative tanker en afspejling af et negativt selvbillede, som vil påvirke din livskvalitet og dine relationer negativt. Og i nogle tilfælde kan det negative selvbillede føre til andre problemstillinger som angst, stress og depression. Men der er heldigvis hjælp at hente.

En selvkritisk stemme

Selvværdsproblemer handler om en overbevisning om, at man ikke er god nok. Den negative selvbedømmelse er en konstant følgesvend, og man tror ofte, at andre ser en på samme kritiske måde. Baggrunden for dette kan være tidligere erfaringer, men det kan også skyldes aktuelle forhold, der fastholder dette selvportræt.

En følelse af ikke at være lige så værdifuld som andre kan være en tung byrde at bære. Det kan føles som om, man i andres øjne er kedelig, dum eller simpelthen mærkelig. Eller at ens præstationer aldrig er gode nok. De negative tanker vil ofte sætte gang i en masse grublerier og bekymringer. Du vil måske bruge meget tid på at gruble over situationer, hvor du følte, at du dummede dig eller bekymre dig om fremtidige situationer, hvor du frygter at kunne fejle.

Kæmper du for at være god nok?

Når du lider af selvværdsproblemer, kan det føles som om du konstant kæmper for at være god nok. Frygten for at fejle og blive bedømt som forkert driver ofte en til en stræben efter perfektion. Du forsøger måske altid at sige det rigtige, at please folk eller på anden måde sikre, at andre ikke kan tænke negativt om dig. Kravene du stiller til dig selv bliver ofte urealistiske og umulige at leve op til, hvilket fører til flere negative vurderinger af dig selv. Dermed starter en ond cirkel, hvor de høje krav øger risikoen for, at du føler, at du fejler, og du føler dig mere forkert og skamfuld.

Undgåelse fastholder lavt selvværd

Lavt selvværd kan også føre til undgåelse af både faglige og sociale udfordringer. Du er måske begyndt at undgå at påtage dig opgaver på arbejde, eller du undgår at sætte grænser eller på anden måde at indgå i konflikter. Det er helt naturligt at forsøge at undgå situationer, hvor vi kan være bange for at blive bedømt negativt. Det er indkodet i vores DNA. Men undgåelsen fører til begrænset livsudfoldelse og forhindrer dig i at opdage, at tingene kan være anderledes, end du troede. Og du mister dermed muligheden for at ændre på det negative selvbillede.

Behandlingen omfatter derfor blandt andet træning i at håndtere situationer, som du normalt ville undgå. I sidste ende stræber vi efter at skabe en positiv spiral, hvor du gradvist får nye perspektiver på dig selv.

Du finder det, du leder efter

Vidste du at dit negative selvbillede lægger fundamentet for, hvad du ser? Man leder efter det, man forventer og monitorer efter tegn på, om truslen findes. Du begynder måske at sammenligne dig med andre for at vurdere, om du gør det godt nok, eller du bruger en masse tid på at analysere på, hvorfor nogen sagde eller kiggede sådan. Problemet med dette er, at vi ofte finder det, vi leder efter. Vi kan altid finde nogen, som er bedre til noget, end vi er. Eller nogen, som vi synes, kigger mærkeligt på os. Og dermed er det ret nemt at blive bekræftet i den negative selvforståelse. Måske afviser du også beviser, som kan pege i en anden retning. Vi ser ofte, at personer med lavt selvværd afviser succeser som værende rent held eller positive kommentarer som venlighed. Den ændrede opmærksomhed er et af de elementer, vi forsøger at ændre på i terapien.

Alt i alt skabes en bedre cirkel, hvor du får mulighed for at få øjnene op for mere værdifulde sider af dig selv.

Behandling for lavt selvværd

Selvværdsproblemer kan være en svær udfordring, men med den rette terapi kan du med hjælp fra en støttende psykolog får redskaberne til at arbejde dig hen imod en bedre selvopfattelse.

Vores psykologer er specialiseret i at behandle selvværdsproblemer ved hjælp af kognitiv og metakognitiv terapi. Det er begge effektive behandlingsmetoder og vi har hjulpet mange klienter mod et bedre selvværd og en bedre trivsel.

Psykologen vil hjælpe dig med at identificere de faktorer der fastholder dig i et negativt selvbillede så du kan bryde med den onde cirkel og arbejde hen i mod nye perspektiver på dig selv. Du vil få redskaber til at håndtere selvkritiske tanker på mere hensigtsmæssige måder, og du støttes i at bakke dette op med adfærd, der kan styrke din tro på dig selv. Dermed arbejder vi på at bryde den onde cirkel. Alt dette med en varm og støttende psykolog på sidelinjen.

Kontakt os endelig hvis du ønsker at høre mere om vores behandling af lavt selvværd.

Bliv klogere på selvværd

Læs mere om symptomerne på lavt selvværd.
Læs mere på vores blog.

Telefontider

Vil du tale med os?
Klik her for at se vores telefontider og telefonnummer.

Skriv til os

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere