Panikangst
Agorafobi
Typiske symptomer på panikangst
- Kraftig hjertebanken
- Svimmelhed
- Brystsmerter
- Vejrtrækningsbesvær
- Uvirkelighedsfornemmelse
- “Gummiben”
- Sløret syn
- Varme- og kuldefornemmelser
- Skælven
De fysiske symptomer tolkes som farlige og kan føre til tanker som:
- “Jeg dør”
- “Jeg besvimer”
- “Jeg mister kontrollen”
- “Jeg kan ikke komme ud”
- “Jeg får ikke nok luft”
- “Jeg kaster op”
- “Jeg bliver sindssyg”
Flygter du fra panikken?
Fælles for disse tanker er, at man oplever, at man er truet her-og-nu, hvilket medfører kraftige angstreaktioner. Den naturlige angstreaktion er at flygte fra situationen, hvilket man ofte gør, når panikangsten opstår. Udfordringen med denne strategi er, at vi ikke lærer, at situationen var ufarlig, men tværtimod sidder tilbage med erfaringen om, at “det var godt, jeg kom væk, ellers ville det være gået helt galt.”
Behandlingsresultaterne for panikangst har vist sig at være fremragende ved brug af kognitiv terapi. Metoden tager udgangspunkt i at kortlægge hvad der vedligeholder angsten og herefter udfordres katastrofetankerne omkring selve angstanfaldet. Ved hjælp af viden om kroppens angstreaktion og adfærdseksperimenter får man gradvis erfaring med, at angsten er ufarlig, og at den passerer. Man får altså viden og redskaber til at håndtere angsten hensigtsmæssigt istedet for at flygte.
Bliv klogere på panikangst
Bliv klogere på angst og dets symptomer.
Læs mere på vores blog.
Telefontider
Vil du tale med os?
Klik her for at se vores telefontider og telefonnummer.
Vi har skrevet en små guides til håndtering af angst
Bliv inspireret til hvordan du kan håndtere din angst ved at klikke på billederne. Som regel kan disse guides ikke stå alene, men de kan give en lille smagsprøve på hvordan man kan arbejde med angsten ud fra en kognitiv og en metakognitiv ramme. Ønsker du yderligere læsning om panikangst, kan du på angstforeningens hjemmeside finde en pjece om panikangst skrevet af psykologerne i KTK. Der står også lidt gode råd til pårørende. God læseslyst.