Generaliseret angst

Generaliseret angst er en bekymringsangst, som er kendetegnet ved en forhøjet uro, søvnløshed, svedige hænder, rysten, nervøsitet, mavepine og angst. Typisk bekymrer man sig flere timer dagligt om forskellige temaer herunder også om det at bekymre sig.

En almindelig bekymring for en person med generaliseret angst udover deres sædvanlige bekymringer om frygtsomme hændelser er, at de bekymrer sig for meget. Bekymringer om bekymringer kan kredse om farligheden ved bekymringer – altså at det er skadeligt at bekymre sig, at man kan blive sindssyg af bekymringer, eller i værste tilfælde dø af dem.

Kognitiv adfærdsterapi mod GAD

Kognitiv adfærdsterapi mod generaliseret angst (også kaldet GAD) tilsigter ikke at fjerne tanker, men sigter i stedet efter, at du skal lære at begrænse varighed og styrken af bekymringerne.

De fleste, som bekymrer sig meget, har forsøgt en række metoder til at kontrollere tankerne, og en almindelig tankekontrolstrategi er at prøve at presse bekymringstankerne væk. Denne strategi er almindelig, men fungerer for de fleste meget dårligt. Hvis du i to minutter tænker, at du ikke må tænke på en lyserød elefant, er det næsten umuligt at lade være, og du tænker sikkert på en lyserød elefant nu.

Man kan altså ikke undgå, at tanken om den lyserøde elefant kommer, men man kan lære strategier for at acceptere, at tanken er der uden at blive fanget af den. Disse strategier træner vi sammen i behandlingen, og du får konkrete øvelser med dig hjem, som gør, at du opnår større kontrol over dine bekymringer.

Metakognitiv terapi mod GAD

Vi har skrevet et uddybende blogindlæg om metakognitiv terapi mod GAD. Dette kan læses her:

SKAL VI HJÆLPE DIG?

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere