Body dysmorphic disorder

De fleste af os ville ønske, at nogle træk ved vores udseende så anderledes ud. For eksempel tykke lår, en skæv næse, rynker omkring øjnene, eller asymmetriske træk. Disse fejl kan fylde mere eller mindre i perioder, men for de fleste af os forstyrrer de ikke vores dagligdag og vores livskvalitet.

Hvad er Body dysmorphic disorder?

Body dysmorphic disorder (BDD) handler om en ekstrem overopmærksomhed på en indbildt eller en reel defekt, som kan være svært at fokusere opmærksomheden væk fra, og som derfor bliver svært forstyrrende for din livskvalitet
For den BDD-ramte kredser tankerne typisk omkring temaer om kropsdeles forkerte proportioner som for eksempel et for stort hoved eller en for lille næse.

Kendetegn ved BDD-ramte

Udefra set er de klager, som den BDD-ramte plages af, ofte anset som ubetydelige eller ikke-eksisterende, men for den BDD-ramte er tankerne ofte forbundet med høj grad af angst, skamfuldhed, væmmelse.

Den BDD-ramte kan som regel se, at tankerne og bekymringerne er ude af proportioner, men har svært ved at kontrollere dem. I stedet styrer disse tanker og følelser den BDD-ramtes adfærd ofte i retning af omfattende sikkerhedsrutiner f.eks. undgåelse af en bestemt type lys, tildækning ved hjælp af tøj eller make-up.

De fleste BDD-ramte er også plaget af undgåelsesadfærd, f.eks. ved at de trækker sig væk fra sociale arrangementer, undgår at date, eller i værste tilfælde forsøger at holde sig væk fra social kontakt overhovedet.

Kognitiv adfærdsterapi for BDD

Litteratur og studier omkring BDD er sparsom, men de studier der findes, peger i retning af, at kognitiv adfærdsterapi ofte i kombination med antidepressiv medicin er det mest virksomme.

I behandlingen af BDD er psykoedukation vigtig, fordi du lærer at forstå, hvad BDD er og ved, at du forstår de vedligeholdende faktorer, som bidrager til, at du bliver ved med at have det så svært.
Desuden vil du også lære en ny måde at håndtere dine bekymringer på. Vi vil identificere dine sikkerhedsrutiner og undgåelsesadfærden og klæde dig på til gradvist at ændre denne adfærd til mere hensigtsmæssig adfærd, som bryder med de vedligeholdende mønstre.

Bliv klogere på BDD

Bliv klogere på BBD og dets symptomer.
Læs mere på vores blog.

Telefontider

Vil du tale med os?
Klik her for at se vores telefontider og telefonnummer.

Skriv til os

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere