Body Dysmorphic Disorder
Hvornår er det sygt at føle sig grim?
”Hvorfor er jeg så grim?” – ”Jeg hader mit udseende så meget” – ”Jeg føler mig så grim”
Er du plaget af tanker som disse, og oplever du, at fokus på dit udseende påvirker din livskvalitet? Undgår du ting, som du ville have gjort, hvis du så bedre ud? Har du mange ritualer omkring dit udseende? Er du plaget af angst, uro, væmmelse eller tristhed knyttet til dit udseende?
Negative tanker om udseendet er helt normale. Men hvis dit udseende plager dig og påvirker og begrænser dig i din hverdag, så kan det være, at du lider af Body Dysmorphic Disorder, også kendt som BDD, Dysmorfofobi eller indbildt grimhed. En ret ukendt lidelse som cirka 120.000 danskere lider af. Hvis du kan genkende dette, er du kommet til det helt rigtige sted.
De mest almindelige fokusområder
Procenterne går over 100 %, da det er helt almindeligt at være bekymret for flere områder på samme tid.
- Hud (73%)
- Hår – incl kropsbehåring (56%)
- Næse (37%)
- Vægt (22 %)
- Mave (22%)
- Bryster (21%)
Almindelige BDD-tvangshandlinger
- Undgåelse fx af spejle, sociale situationer, bestemt lyssætning
- Tjek af spejl, tjek af billeder ofte med detaljefokus
- Holde øje med et indre billede af, hvordan du ser ud
- Sammenligning
- Undersøgelse af kosmetiske operationer
- Opsøge kosmetiske operationer (ofte uden ønsket resultat).
Er du i tvivl om du lider af BDD
Bliv klogere på BDD
Er jeg grim eller har jeg BDD?
Kriteriet for at få stillet diagnosen er, at bekymringerne kredser om en indbildt eller minimal fejl, som typisk er helt eller næsten usynlig for andre. Så hvis du har BDD – er dit billede af hvordan du ser ud – behæftet med fejl. Du ser ikke forkert ud.
Hvis du er plaget af BDD, synes du, at problemet er dit udseende. Tankerne og handlingerne, som er knyttet til oplevelsen af grimhed, opleves derimod ikke (nødvendigvis) som problematiske. Dette illustrerer en lav eller manglende indsigt ved BDD – og indsigten er langt lavere ved BDD end ved lignende lidelser.
Personer med BDD vil derfor i langt højere grad opsøge kosmetisk kirurgi for at rette op på fejlene, end de vil søge psykologisk behandling for at rette op på strategierne, der vedligeholder lidelsen.
Hvorfor tror jeg, at jeg er grim, når andre påstår, jeg ikke er det?
Sådan, som du ser dit spejlbillede, er påvirket af en række faktorer. De færreste ser sig selv, som de i virkeligheden ser ud. Netop denne del kan være kilde til stor utryghed. Det kan føles skræmmende ikke at have et korrekt indre bilde af, hvordan man ser ud – især når man er plaget af BDD. Dit kropsbillede består både af tanker, følelser og handlinger, og derfor vil dine tanker om kroppen og de kropsrelaterede tvangshandlinger påvirke, hvordan du ser kroppen. Timelange bekymringer om kroppen, undgåelse, tildækning, sammenligning med andres udseende og fokus på det, du ikke kan lide ved dit spejlbillede, medfører, at dit kropsbillede ændrer sig, og der kommer ”grimhedsfilter” på kroppen. Det kan måske være svært at tro, men det er veldokumenteret, og vi ser det i behandlingen hos os.
Jeg tør ikke at opsøge behandling: jeg er bange for at mit grimhedsfilter forsvinder!
Lyder det bekendt?
Til trods for at ritualerne vedligeholder angsten og det forvrængede kropsbillede, kan det føles ambivalent eller decideret skræmmende at skulle give afkald på disse.
På den ene side kan det friste at få det bedre og slippe BDDens jerngreb. Men frygten for at skulle gå rundt og tro, at du er pænere, end du i virkeligheden er – kan være skræmmende – for mange.
Vi kan tilbyde dig nye strategier, som vil føre til, at du får det bedre. Målet med behandlingen er ikke at filteret helt forsvinder, men at du kan blive bedre til at abstrahere fra det. Du er med på at bestemme tempo og eksperimenterne.
Kan jeg slippe fri fra BDD?
Det korte svar er ja. BDD kan behandles. Mange af vores klienter er sluppet helt fri fra BDDen, andre lever et liv med langt færre bekymringer, ritualer og dermed højere livskvalitet end tidligere.
Men det er også vigtigt at slå fast, at BDD er en svær lidelse. En del af dem, som opsøger os, kommer først i behandling, når BDDen er blevet særdeles invaliderende, og mange lider i svær grad.
Sådan kan vi hjælpe dig
Vi har arbejdet specialiseret med BDD siden 2009. Vores BDD-psykologer har stor ekspertise og har hjulpet hundredvis af klienter med at mindske eller bekæmpe BDDen.
Vi har arbejdet for, at både angstforeningen og OCD-foreningen har inkluderet BDD i deres foreninger. Vi har udtalt os i mange medier om BDD, vi holder foredrag om BDD og vi har lige skrevet en bog om BDD, som udkommer i 2024.
Vi brænder for at formidle viden, udbrede kendskab og arbejde med BDD i klinikken hos os – og hos os kan du være sikker på at træffe en psykolog med speciale i netop BDD.
Det tilbyder vi
Vi tilbyder både kognitiv terapi med eksponering og responshindring og metakognitiv terapi for BDD.
Behandlingen tager udgangspunkt i, hvad der opretholder BDDen, og med hjælp fra en varm og støttende psykolog, vil du få en forståelse for, hvilke mønstre der vedligeholder din BDD, du vil få redskaber til at håndtere tankerne og følelserne på nye måder og træne på dette i trygge rammer – med din psykolog på sidelinjen.
Du vil få hjemmeopgaver mellem hver session, så du trygt og gradvist kan leve det liv, du ønsker. Vi er optaget af at give dig en behandling, som passer til dine ønsker og behov. Har du ønsker til en blødere og gradvis behandling eller en hurtig og mere intensiv behandling? Vi lytter til dig og tilpasser behandlingen til dit behov. Vi har skrevet en bog om BDD. Den kan købes her