Helbredsangst

Helbredsangst eller hypokondri indebærer en overdrevet bekymring for, at du er ramt af en alvorlig sygdom, ofte kræft, hjertesygdom eller en neurologisk lidelse, som for eksempel multiple sklerose. Bekymringen fører ofte til en overdrevet opmærksomhed på kropslige symptomer, øget tjek for symptomer, hyppige besøg hos lægen samt internetsøgninger på symptomer og sygdomme, for at forsøge at af- eller bekræfte tilstedeværelse af sygdommen. Fælles for disse strategier er, at det ofte kun giver midlertidig ro og i stedet vedligeholder, at bekymringen vender tilbage.

Kognitiv terapi mod helbredsangst

kognitiv behandling for helbredsangst vil vi undersøge, hvilke situationer, som provokerer din angst. Dette kan typisk være, at du kan mærke, at din krop er lidt anderledes, end den plejer at være, eksempelvis, at du er mere træt, end du plejer at være, eller har ondt i maven. Det kan også være konkrete situationer som at læse om kræft på forsiden af Ekstra Bladet eller at høre nogen snakke om sygdom.

Vi undersøger også, hvilke tanker og bekymringer dette sætter i gang hos dig. Det kan eksempelvis være tanker som ’jeg har kræft’, ’hvordan vil det gå, hvis jeg ikke kan arbejde?’, ’mine stakkels børn, hvordan skal de håndtere at se mig så syg?’. Vi benytter diverse kognitive teknikker for, at du bedre skal kunne håndtere disse tanker. Eksempelvis vil vi forsøge at udfordre gyldigheden af tankerne sådan, at du ikke længere er så overbevist om, at det frygtede vil ske.

Dine tanker er din sygdom

Angst for sygdom vil ofte føre til, at man handler ud fra de bekymringer, som fylder. Enten ved at prøve at sikre sig at det frygtede ikke sker eller er sket, eller ved at man forsøger at undgå situationer, man tidligere deltog i, da visse situationer kan være knyttet til øget bekymring. Mange benytter også forskellige tankemæssige strategier som at tænke det hele igennem eller helt modsat at skubbe alle tanker væk.

Vi kortlægger disse strategier sammen for at undersøge hvilke vedligeholdende handlingsmønstre, der er i spil. Eksempelvis vil informationssøgen om symptomer på kræft gøre dig mere bange for kræft, da du vil kigge efter og hæfte dig mere ved det ene symptom, som bekræfter dig i din antagelse end de ti symptomer, som ikke passer.

Vi hjælper dig med dine tanker

For mange med helbredsangst kan ord som for eksempel kræft i sig selv sætte alarmberedskabet i gang. Mange vil derfor komme ind i handlemønstre, hvor de vil forsøge at undgå at komme i berøring med det frygtede enten ved at undgå hospitaler eller undgå at læse aviser om kræft. Det er rigtig svært at skulle undgå at komme i berøring med de fleste sygdomme, og derfor er det vigtigt at kunne udholde det.

Vi træner dig i at kunne acceptere disse tanker ved f.eks. at snakke om behandling af kræft samtidig med, at du bliver trænet i, hvordan du undgår at blive fanget af dine tanker.

Heldigvis kan de fleste med helbredsangst få rigtig god hjælp med kognitiv adfærdsterapi og i stedet opnå et mere tåleligt niveau af helbredsbekymringer. Det kan i starten virke skræmmende at skulle opgive den kontrol, der ligger i hele tiden at skulle bekymre sig og tjekke kroppen, men gevinsten i det lange løb bliver, at du bedre kan håndtere kroppens naturlige signaler og kun reagere på det, som er nødvendigt.

Bliv klogere på angst

Bliv klogere på angst og dets symptomer.
Læs mere på vores blog.

Telefontider

Vil du tale med os?
Klik her for at se vores telefontider og telefonnummer.

Skriv til os

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere