Helbredsangst - kognitiv og metakognitiv terapi

Når angsten, for om du er syg, tager din livskvalitet

Er du plaget af bekymringer for, om du er alvorligt syg? Er du bange for at overse signaler fra din krop? Tolker du kroppens signaler som tegn på, at du fejler noget alvorligt?

Tager du dig selv i at zoome ind på kroppen og bruge mere tid på at holde øje med tegn på sygdomme? Kommer du ofte i tvivl om, hvad kroppen egentlig fortæller dig?

Har dit adfærdsmønster ændret sig og er du kommet ind i et mønster, hvor du ofte søger bekræftelse eller afkræftelse fra din omverden, om du mon er syg. Og har du, trods beroligelse fra andre, svært ved at slippe tvivlen?

Helbredsangst – det kan ikke føles så rigtigt, hvis der ikke er noget helt alvorligt galt!

Helbredsangst er relativt almindeligt. Faktisk er så mange som 1-2 % af danskere plaget af helbredsangst. Typisk er helbredsangst kendetegnet ved bekymringer om, at du fejler noget alvorligt, ofte kræft eller visse neurologiske tilstande, men alle alvorlige sygdomme kan være i centrum for bekymringerne. Enkelte har ikke en præcis hypotese om, hvilken sygdom de er ramt af – blot at der er noget helt galt. Andre har hypoteser om flere forskellige lidelser på samme tid. 

Lidt nervøsitet for sygdomme er helt naturligt og helt normalt. Men angst for sygdomme skal ikke begrænse dig og forstyrre dig i din hverdag – i en grad så du er plaget af det. Er angsten for sygdom begyndt at begrænse dig i din hverdag og tage din livsglæde fra dig? Så lider du nok af helbredangst. Hvis du ønsker et liv, hvor du ikke er plaget af angsten, og hvis du ønsker strategier til at kunne håndtere angsten med nye strategier, så er du kommet til det helt rigtige sted

Vidste du, at din opmærksomhed på kroppen gør, at du føler dig syg?

Hvis du er bange for at fejle noget alvorligt, er det helt naturligt, at din opmærksomhed ændrer sig. Problemet er, at angstsymptomer ofte er diffuse og kommer i forklædning af de sygdomstegn, du frygter.  Når du holder øje med det, der føles forkert, farligt eller anderledes, vil opmærksomheden forstørre det, du retter den imod. Helt ufarlige symptomer kan derfor forstærkes blot ved søgelyset af din opmærksomhed – dette bliver grobund for endnu mere tvivl. Denne onde cirkel målrettes i din behandling hos os, så du kan finde nye veje.

Er du syg eller er problemet, at du bekymrer dig?

De fleste med helbredsangst er naturlig nok også plaget af angstsymptomerne. Naturligt nok vil sygdomstegn trigge en tvivl om, hvad du kan fejle. Tvivlen tolkes som sandheder – og naturligt nok, vil du komme til at bekymre dig om dem. Hvis du er plaget af helbredsangst er du også plaget af dine tanker og dine bekymringer. Måske opleves det risikofyldt at skulle bekymre sig mindre? Måske kan du slet ikke lade være? Måske frygter du, at du ikke kan tage noget alvorligt, uden at du bekymrer dig om det? Dette er en klassisk ond cirkel – som vi fokuserer på i din behandling hos os.

Vidste du at dit adfærdsmønster holder liv i angsten?

Når det føles som om, at du er alvorligt syg – og du tror på, at du er alvorligt syg – er det også helt naturligt, at dit adfærdsmønster ændrer sig i retning af at skabe tryghed, fjerne tvivl og komme væk fra angsten. Typisk kan vi klassificere mønsteret af handlinger som undgåelse eller sikkerhedsstrategier. Måske kan du genkende det fra dig selv? Googler du dine symptomer? Går du hyppigere til lægen? Beder du din omgangskreds om at be- eller afkræfte din tvivl? Måske er du begyndt at undgå at læse nyheder for at undgå at blive trigget? Måske undgår du at tale om, eller høre om alvorlige sygdomme? Måske undgår du at gå til lægen, da du frygter for svaret? Uanset strategier holder dette handlingsmønster liv i angsten. Det holder dig ikke sikker på den lange bane. Det holder liv i og forstærker tvivlen – og tvivlen vil optræde hyppigere – med fornyet kraft. I behandlingen hos os – vil vi målrette dette mønster og tilbyde dig nye veje.

Helbredsangstsymptomer

Almindelige tegn på helbredsangst kan være:

  • Vedvarende bekymringer om dit helbred
  • Hyppige tjek af kroppen for tegn på sygdomme: for eksempel kropslige fornemmelser, udslæt, ømhed, lymfer
  • Sikkerhedssøgen hos venner, familie eller egen læge
  • Googlesøgning af symptomer eller sygdomme
  • Undgåelse af situationer som enten kan trigge tvivlen eller
  • Overvåge og holde øje med kropslige symptomer. 

Hvorfor skal vi hjælpe dig?

Alle vores psykologer har stor ekspertise og vi har hjulpet tusindvis af klienter med nye strategier, så de nu lever et liv uden angst. Vi tilbyder både kognitiv og metakognitiv terapi for helbredsangst – som er fremragende behandlingforme for netop denne type angstproblematik. Behandlingen tager udgangspunkt i hvad der holder angsten i live og med en varm og støttende psykolog på sidelinien vil du få en forståelse for hvad der vedligeholder angsten, du vil få redskaber til at håndtere tvivlen på nye måder og træne på dette i trygge rammer – med din psykolog på sidelinien. Du vil få hjemmeopgaver mellem hver session, så du trygt og gradvist kan leve det liv, du ønsker – uden helbredsangst på sidelinien. Vi er optaget af at give dig en behandling som passer til dine ønsker og behov. Har du ønsker til en blødere og gradvis behandling eller en hurtig og mere intensiv behandling? Vi lytter til dig og tilpasser behandlingen til dit behov.

Her kan du læse mere om både kognitiv og metakognitiv terapi. Du er også velkommen til at kontakte os, og vores psykolog Maja vil meget gerne vejlede dig til hvem af psykologerne og hvilken metode, som kan passe bedst til netop dig og dine behov og ønsker. Uanset kan du være tryg ved, at vi tilbyder behandling hos os som er i topklasse.

Skriv til os

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere