Trichotillomani og Skin Picking

Trichotillomani og skinpicking er kendetegnet ved, at man piller eller kradser i huden i en sådan grad, at huden tager skade af det. Man piller ofte i små knopper og bumser, som ender ud i sår. Dette kan resultere i ar og betændelsestilstande. Skinpicking kan skyldes ren vane eller kedsomhed, og andre gange kan det være en reaktion på en spændingstilstand, hvor skinpicking bliver en metode til at håndtere stress og andre svære følelser.

Sociale og psykiske konsekvenser

Personer med skinpicking er ofte meget skamfulde omkring deres problem, og tilstanden kommer derfor ofte til at påvirke deres sociale liv, da mange isolerer sig, eller på anden måde føler sig hæmmet i sociale situationer. Det kan også på længere sigt føre til mere alvorlige problemer såsom selvværdsproblemerdepression eller social angst.
Trikotillomani er beslægtet med skinpicking, og begge klassificeres under kategorien “body focused repetetive behavior”, der karakteriseres som en tvangspræget adfærd. Trikotillomani er kendetegnet ved en impuls til at trække hår ud på forskellige steder på kroppen.

Kognitiv behandling af skinpicking og trikotillomani

Vi tager udgangspunkt i at identificere vanerne omkring at pille i huden/trække hår ud. Vaner der er med til at forstærke og fastholde problemet. Ved at fokusere på dette, får vi mulighed for at lægge en plan for, hvordan disse kan erstattes med en hensigtsmæssig adfærd. Ved at lære sine mønstre at kende bliver klienten bedre i stand til at kunne genkende situationer, hvor impulsen opstår og dermed sætte ind, inden trangen bliver for stor. Ved hjælp af mindfulness og afslapningsteknikker lærer man metoder til ikke at involvere sig i tankerne og ubehaget, men istedet vende fokus mod ting, der kan hjælpe en videre.

Skal vi hjælpe dig?

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere