OCD - metakognitiv og kognitiv terapi

Omkring 120.000 danskere lider af obsessiv kompulsiv tilstand (OCD), der består af uønskede tvangstanker og ofte også omfattende tvangshandlinger.

Det er en yderst pinefuld angstlidelse.

Hos Psykologerne Dam & Westerheim er vi specialister i OCD-behandling. Her kan du være sikker på at møde en psykolog med særlig kompetence i netop den form for OCD, som du døjer med.

Typiske tvangstanker

Typiske tvangshandlinger

Er du i tvivl om du lider af OCD

Bliv klogere på OCD

De fleste mennesker med OCD ved rent logisk godt, at deres tvangstanker ikke har noget på sig, og at ritualerne er overdrevne. Men tvivlen opleves ubærlig for, ’tænk hvis der er noget om snakken’. Det kan forekomme tæt på umuligt at modstå ritualerne, blandt andet af frygt for, at OCD’en vil blive værre, og at angsten og bekymringerne vil tage overhånd, hvis man ikke giver efter for det OCD’en efterspørger. Den OCD-ramte bliver derfor viklet ind i et mønster af tanker og handlinger, som forstærker hinanden.

Har jeg lukket døren? Elsker jeg min partner? Har jeg slukket lyset? Har jeg krænket ham? Tænder jeg på børn? Kan jeg være smittet?

Indholdet af tvangstankerne kan være meget forskelligt. De kan komme som billeder, som ’hvad nu hvis’-tanker eller opfordring til handling. Fælles for dem er, at de er uønskede og opleves frygteligt pinefulde og skamfulde. Tvangstanker er dog helt almindelige (tro det eller ej). 80 procent af alle mennesker har dem, men de fleste er ikke plaget af dem. Hvis du udvikler OCD, tillægger du tankerne en særlig betydning, og så begynder du at opleve dem som farlige i sig selv.

Mange med OCD tror, at tankerne kan have en slags magisk kraft:

’Hvis jeg får en tanke, kan det føre til, at jeg handler på den’
’Tankerne kan øge sandsynligheden for, at det sker’
’Når jeg tvivler, er det tegn på, at jeg har gjort det, selv om jeg ikke kan huske det’
OCD er kort sagt en tankefobi, hvor du frygter tankerne og uden held kæmper for at fjerne dem. I behandlingen arbejder vi målrettet på, at du skal erkende, at tankerne netop kun er tanker.

Tvangshandlinger: Tager ritualerne overhånd?

Ritualer kommer i forskellige former, både som tydelige ydre og som indre, mentale ritualer. Fælles for dem er, at de typisk har til formål at fjerne tanker, få ro, forhindre at det frygtede sker, fjerne usikkerhed eller beskytte mod, at OCD’en eskalerer. Det kan føles, som om ritualerne giver en umiddelbar ro, og derfor er de svære at modstå. Men i virkeligheden vedligeholder ritalerne bare OCD’en, og de fører til endnu flere tanker og mere tvivl på den lange bane – en klassisk ond cirkel.

I behandlingen arbejder vi målrettet på dette og tilbyder dig nye veje.

Er du pårørende til en OCD-ramt?

OCD rammer ikke kun den, som selv lider af det. Typisk er der mange svære følelser forbundet med at være pårørende; skyldfølelse, frustration, fortvivlelse, magtesløshed, håbløshed og vrede er helt normale følelser.

Det er nemlig svært at være på sidelinjen, når den, du elsker, er forpint. At hjælpe den OCD-ramte kan opleves som en næsten umulig opgave, da det, som efterspørges, typisk er en involvering i OCD-ritualerne – og derfor er med til at vedligeholde OCD’en. Vi tilbyder pårørendesamtaler med fokus på, hvordan du bedst kan støtte uden samtidig at forstærke OCD’en.

Søger du en god og dygtig psykolog i København?

Hvordan kan vi hjælpe dig?

OCD er vores spidskompetence og alle vores psykologer har stor ekspertise i denne lidelse. Vi tilbyder både kognitiv terapi og metakognitiv terapi. Begge er evidensbaserede behandlingsformer for OCD – det vil sige, at det er videnskabeligt bevist, at det virker.

Behandlingen tager udgangspunkt i, hvad der holder OCD’en i live hos dig. Med hjælp fra en varm og støttende psykolog får du forståelse for, hvad der vedligeholder OCD’en. Du vil få redskaber til at håndtere tankerne og følelserne på nye måder, og du vil komme til at træne dette i trygge rammer – med din psykolog på sidelinjen. Du vil få hjemmeopgaver mellem hver session, så du trygt og gradvist kan leve det liv, du ønsker.

En behandling, der matcher dine ønsker og behov

Vi er meget optagede af at give dig en behandling, som passer til dine ønsker og behov. Har du brug for en blødere og gradvis behandling – eller en hurtig og mere intensiv? Vi lytter til dig og tilpasser behandlingen til dit behov.

Her kan du læse mere om både kognitiv og metakognitiv terapi – og blive klogere på, hvilken behandlingsform, der passer bedst til dig. Du er også velkommen til at kontakte os; vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde frem til, hvilken af vores psykologer og metoder, som passer bedst til netop dig.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os, og vores psykolog Maja vil meget gerne vejlede dig til hvem af psykologerne og hvilken metode, som kan passe bedst til netop dig og dine behov og ønsker.